ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ … για να ακολουθήσουν και άλλοι

Το ΑΚΚΕΛ έχει καταγγείλει επανειλημμένα τη σεσημασμένη ιστοσελίδα λογοκρισίας ellinikahoaxes.gr και φυσικά το ίδιο το Facebook που την επέλεξε για «ελεγκτή αλήθειας» με βάση τη συμμετοχή της στο (απροσδιορίστου αξιοπιστίας) δίκτυο IFCN – International Fact Checking Network. Οι καταγγελίες μπορεί μεν να αναδεικνύουν το πρόβλημα του ολοκληρωτισμού και της λογοκρισίας ανατολικογερμανικού τύπου, αλλά δεν θεραπεύουν απαραίτητα το πρόβλημα.

Για αυτό το λόγο το ΑΚΚΕΛ έκανε ένα βήμα μπροστά και υπέβαλε καταγγελία κατά του ellinikahoaxes.gr στο δίκτυο IFCN, στο οποίο το ellinikahoaxes.gr έχει συμπεριληφθεί ως μέλος με αμφιλεγόμενο τρόπο.

Η καταγγελία ζητάει να διαγραφεί το ellinikahoaxes.gr από μέλος και επιπρόσθετα να διερευνηθεί υπό ποιες συνθήκες έγινε μέλος, δεδομένου ότι η λειτουργία του είναι προκλητικά ολοκληρωτική και τα άτομα που το αποτελούν έχουν καταστρέψει με τη συμπεριφορά τους οποιαδήποτε βάση αξιοπιστίας θα μπορούσε να έχει.

Το ΑΚΚΕΛ καλεί όλα τα θύματα της συγκεκριμένης ιστοσελίδας να υποβάλουν ανάλογη καταγγελία στο IFCN ώστε να υποχρεωθεί να ερευνήσει εις βάθος την παράνομη και άκρως αντιδημοκρατική δράση του και να το διαγράψει, ώστε το Facebook να μην έχει την δικαιολογία ότι η «πιστοποίηση» του IFCN είναι αρκετή για το Facebook ώστε να αναθέτει στο ellinikahoaxes.gr, υπό την μορφή του fact checking, τον έλεγχο του περιεχομένου που διακινείται στην ελληνική γλώσσα.

Ακόμη και αν το IFCN βρει δικαιολογίες να μην το διαγράψει ή αγνοήσει τις καταγγελίες, θα είναι απόδειξη ότι όλοι είναι σε βρώμικο κύκλωμα λογοκρισίας, δήθεν για αποκατάσταση της αλήθειας και θα αντιμετωπιστούν συνολικά.

Είναι ζωτικής σημασίας να δημοσιοποιηθούν τέτοια στοιχεία για να κατανοηθεί το πραγματικό πρόσωπο των αυτόκλητων και αυθαίρετων «ελεγκτών αλήθειας» ή «ελεγκτών πραγματικότητας» που επιβάλλονται από μόνοι τους σαν πορτιέρηδες για να κάνουν face control στην Αλήθεια και στην Πραγματικότητα.

Αν και το IFCN στην ιστοσελίδα του έχει ειδική φόρμα για υποβολή καταγγελιών όπου μπορούν να επισυναφθούν σχετικά αρχεία, η συγκεκριμένη φόρμα επικοινωνίας δεν λειτουργούσε σε σχέση με την επισύναψη αρχείων και το ΑΚΚΕΛ απέστειλε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στα πρόσωπα που αποτελούν την ηγεσία του IFCN και ειδικότερα στους:

• Baybars Örsek, director (borsek@poynter.org),
• Ferdi Ferhat Özsoy, program manager (ferdi@poynter.org),
• Cristina Tardáguila, associate director (ctardaguila@poynter.org),
• Alanna Dvorak, international training project manager (advorak@poynter.org),
• Harrison Mantas, reporter (hmantas@poynter.org),
όπως και στο ίδρυμα Poynter που έχει σχηματίσει το δίκτυο IFCN (info@poynter.org, factchecknet@poynter.org).

Συνοπτικά, στην καταγγελία του το ΑΚΚΕΛ (στο εισαγωγικό κείμενο και στο αναλυτικό κείμενο με screenshots) αναφέρει για τον ολοκληρωτισμό που χαρακτηρίζει την λειτουργία του ellinikahoaxes.gr και την συμπεριφορά των στελεχών του (συμπεριλάβαμε στα αγγλικά τα email της αλληλογραφίας με το ellinikahoaxes.gr) τόσο σε εμάς όσο και σε άλλους, κυρίως την περίπτωση του Νίκου Σαραντάκου που παραιτήθηκε από συνεργάτης τους.

Αναφέραμε ότι εκτός από την παραβίαση της ελεύθερης έκφρασης και της ξεκάθαρης μεροληψίας (που επηρεάζουν κάθε πολίτη-χρήστη του διαδικτύου) η απαγόρευση δημοσιεύσεων του ΑΚΚΕΛ αποτελεί παρέμβαση στις εκλογές διότι οι πολίτες δεν έχουν γνώση και πρόσβαση στις θέσεις του ΑΚΚΕΛ και δεν μπορούν να το έχουν υπόψιν ως εκλογική επιλογή τους. Δηλαδή το ellinikahoaxes.gr μαζί με το Facebook περιορίζουν τις εκλογικές επιλογές Ελλήνων πολιτών.

Επιπλέον, το μπλοκάρισμα του λογαριασμού του ΑΚΚΕΛ ισοδυναμεί (στον κυβερνοχώρο) με την επίθεση και κατάληψη γραφείων πολιτικού κόμματος στον φυσικό γεωγραφικό χώρο, που αποτελεί ποινική παράβαση.

Σημαντικό επίσης είναι το θέμα της παρέμβασης και κατάχρησης της υποδομής κρίσιμων δικτύων από το δίδυμο Facebook-ellinikahoaxes.gr, η οποία είναι περιουσιακό στοιχείο των Ελλήνων πολιτών αλλά το εν λόγω δίδυμο «κρατάει τα κλειδιά» και τους μπλοκάρει από την πρόσβαση στην περιουσία τους μέσω των διαδικτυακών εφαρμογών.

Το ΑΚΚΕΛ τονίζει στο τέλος ότι το ellinikahoaxes.gr δεν θα έπρεπε καν να καταχωρηθεί στο δίκτυο και ότι το IFCN έχει μη-αποδεκτές διαδικασίες καταχώρησης: «Το IFCN δεν θα έπρεπε να έχει καταχωρήσει καν το ellinikahoaxes.gr και αυτό το γεγονός είναι ζωτικής σημασίας. Δεν υπήρχε λόγος εξ’ αρχής να καταχωρηθεί το ellinikahoaxes.gr και η δικαιολόγηση της καταγραφής του στον ιστότοπό σας (από άτομο άγνωστου δημοσιογραφικού ιστορικού ή άλλου ιστορικού) είναι περισσότερο σχολική έκθεση παρά το αποτέλεσμα σοβαρής και αντικειμενικής έρευνας σχετικά με το ellinikahoaxes.gr.

Στην πραγματικότητα δεν έχετε καμία δικαιολογία να το συμπεριλάβετε στο δίκτυο. Οι διαδικασίες καταχώρησης που εφαρμόζετε δεν είναι καθόλου αποδεκτές και το ellinikahoaxes.gr είναι μια απόδειξη.

Ο σύνδεσμος στο https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/05/02/facebook-third-party-fact-checking-program/ σχετίζεται με την ιδιότητα μέλους του IFCN και την ανάθεση στο ellinikahoaxes.gr από το Facebook για να ενεργήσει ως ελεγκτής γεγονότων στην ελληνική γλώσσα.

Το ellinikahoaxes.gr (το οποίο το IFCN καταχώρησε ως πολιτικά ανεξάρτητο, με διαφάνεια πηγών, χρηματοδότηση και μεθοδολογία και δεσμευμένο για ανοιχτές και ειλικρινείς διορθώσεις) είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ εργαλείο του Facebook για την ελληνική γλώσσα. Επομένως, ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ KANEI ΤΟ Facebook, προέρχεται από την εργασία και τις ενέργειες ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΣΑΣ ellinikahoaxes.gr.

Ό, τι γράφεται στα ελληνικά περνά από το ellinikahoaxes.gr και κάθε αποτέλεσμα μέσω του Facebook οφείλεται στο φιλτράρισμα του ellinikahoaxes.gr».

Απόσπασμα μετάφρασης του εισαγωγικού κειμένου από την καταγγελία του ΑΚΚΕΛ προς το δίκτυο IFCN

«… Μόνο το ellinikahoaxes.gr είναι διαπιστευμένο από το Facebook για να εξετάζει ελληνικό περιεχόμενο και να συμβουλεύει για δράση. Το ellinikahoaxes.gr δεν εφαρμόζει μεν τεχνικά την απαγόρευση σύνδεσης, πρόσβασης κ.λπ. αλλά ΔΕΝ μπορεί να εφαρμοστεί αποκλεισμός πρόσβασης (παράνομα από την πλευρά του Facebook) χωρίς το ellinikahoaxes.gr, να δίνει εξωτερική “αιτιολόγηση”.

Είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ φορέας που σχετίζεται με το Facebook που φιλτράρει το περιεχόμενο της ελληνικής γλώσσας και το κάνει λόγω της συνεργασίας με το IFCN όπως γράφει το Facebook. Επομένως, το IFCN επιτρέπει στο ellinikahoaxes.gr να κάνει ό, τι κάνει.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι παραβιάσεις από τον διαπιστευμένο ιστότοπό σας δεν περιορίζονται μόνο σε τομείς που μάς ζητήσατε να σάς ενημερώσουμε σχετικά με παραβιάσεις του Κώδικά σας.

Η λειτουργία του ιστότοπου συνεργατών σας επεκτάθηκε στην παραβίαση πολύ πιο σημαντικών τομέων, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης στις ελληνικές εκλογές. Επομένως, πρέπει επίσης να επεκτείνετε το εύρος των πεδίων που ζητάτε αποδείξεις παραβίασης των ιστότοπων συνεργατών σας, επειδή τουλάχιστον αυτός ο ιστότοπος έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από αυτό που πιστεύατε ότι είναι πιθανά πεδία παραβιάσεων.

Υπάρχει ακόμη σοβαρή αμφιβολία για τη νομιμότητα και την ηθική δικαιολόγηση για την ύπαρξη και τη λειτουργία των αυτοοριζόμενων ελεγκτών γεγονότων, διότι πρόκειται για μια λειτουργία η οποία είναι αποδεκτή μόνο από δημοσιογράφους στο πλαίσιο δημοσιογραφικού έργου και υπαρχόντων φορέων Τύπου.

Το περίγραμμα των παραβιάσεων από το ellinikahoaxes.gr (που σχετίζονται τόσο με τον Κώδικά σας όσο και με πιο ουσιαστικές αρχές) που αποκαλύπτουν τα συνημμένα έγγραφα (και άλλες περιπτώσεις τρίτων) είναι:

(1) μεροληψία κατά κομμάτων, φορέων, προτάσεων, ειδήσεων, εκδηλώσεων που δεν σχετίζονται με τη Νέα Δημοκρατία,

(2) ολοκληρωτική στάση τόσο έναντι υπαλλήλων / συνεργατών όσο και χρηστών του Διαδικτύου που καταγγέλλουν [τα ellinikahoaxes.gr],

(3) μη διορθώσεις λόγω του 2,

(4) Μη διαφάνεια όσον αφορά την ακριβή και λεπτομερή σχέση και το έργο του ellinikahoaxes.gr με το Facebook,

(5) μεθοδικός αποκλεισμός εναντίον του ΑΚΚΕΛ (και άλλων κομμάτων), ώστε οι περισσότεροι ψηφοφόροι να μην γνωρίζουν το ΑΚΚΕΛ ως επιλογή να ψηφίσουν στις εκλογές, δημιουργώντας έτσι άμεση παρέμβαση και επηρεασμό του αποτελέσματος των εκλογών:

Τα Facebook και IFCN, ως φορείς με έδρα στις ΗΠΑ, παρεμβαίνουν και επηρεάζουν αποφασιστικά (μεταξύ άλλων) τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα, μέσω του συγκεκριμένου συνδέσμου που έχουν με το ellinikahoaxes.gr.

Παρομοίως, επηρεάζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό στην κοινότητα του Τύπου, εμποδίζοντας την εμβέλεια και τη φήμη των αποκλεισμένων οντοτήτων και των ατόμων του Τύπου.

Υπάρχει επίσης μια άλλη πιο σοβαρή παραβίαση που δεν περιλαμβάνεται στον Κώδικα σας. Αυτή είναι η κατάχρηση μέρους της Υποδομής Κρίσιμων Δικτύων μας εναντίον Ελλήνων πολιτών που είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτες της.

Η υποδομή είναι τα ασύρματα και ενσύρματα δίκτυα επικοινωνίας-μεταγωγής δεδομένων. Το IFCN επιτρέπει στο ellinikahoaxes.gr να ενεργοποιεί απαγορεύσεις εκ μέρους του Facebook κατά της πρόσβασης στο προϊόν της ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ υποδομής και κατά συνέπεια να λειτουργεί ως πειρατής εναντίον της περιουσίας μας.

Εσείς, καθώς και το ellinikahoaxes.gr και το Facebook υπάρχετε ως κυβερνο-οντότητες και φυσικές εταιρείες και μεμονωμένοι υπάλληλοι / εργοδότες, διότι ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ σε όλους σας να έχετε πρόσβαση και να χρησιμοποιήσετε την υποδομή μας στον κυβερνοχώρο. Όταν το ellinikahoaxes.gr και το Facebook επωφελούνται από τη διαπίστευση που δίνετε στο ellinikahoaxes.gr για να μας απομονώσετε (ως κόμμα ΑΚΚΕΛ) και άλλους Έλληνες χρήστες από την πρόσβαση σε υπηρεσίες στην υποδομή μας στον κυβερνοχώρο, τότε λειτουργείτε ως πειρατές που μας απαγορεύετε την πρόσβαση στην ιδιοκτησία μας.

Αυτό ισχύει από την πλευρά των ιδιοκτητών και των υπηρεσιών. Είναι εντελώς απαράδεκτο να έχουμε μια νεφελώδη ομάδα, να λαμβάνει αυθαίρετα αποφάσεις για τη συμπεριφορά μας και να υπαγορεύει τελικές ενέργειες εναντίον μας. Αυτή είναι αρρωστημένη, ολοκληρωτική στάση. Δεν θα την αποδεχτούμε και θα την φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης.

Μετά από σχεδόν μισό έτος, ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπίσετε τώρα το ellinikahoaxes.gr, όχι μόνο σχετικά με τις ενέργειές τους που περιγράψαμε, αλλά κυρίως να επανεξετάσετε τις συνθήκες υπό τις οποίες το αποδεχθήκατε.

Το ΑΚΚΕΛ ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία για να καταργήσει την εγγραφή του ellinikahoaxes.gr στο δίκτυο IFCN, ωστόσο, ο ιστότοπος έχει δημιουργήσει ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ προβλήματα με άλλα άτομα και φορείς και αυτή η διαδικασία θα λάβει πληροφορίες από πολλούς άλλους στην Ελλάδα για να αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο και τη λειτουργία του συνεργάτη σας στην Ελλάδα».