Στο θέμα της επανεξέτασης της δικογραφίας, που αφορά στην ιδιωτικοποίηση 490 στρεμμάτων στην Κασσιώπη Κερκύρας, όπου σήμερα στεγάζεται το Ναυτικό Οχυρό, που επιτηρεί την ακτογραμμή της Αλβανίας, αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα της η ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος, της Τρίτης 9-5-2017.
Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση ανακινήθηκε, μετά από το αίτημα της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (Ο.Κ.Ε), προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου, με το οποίο ζητήθηκε να επανεξεταστεί η μήνυση του Πλωτάρχη Π.Ν. ε.α. κ. Παναγιώτη Σταμάτη, που αποκάλυπτε τους κινδύνους που απορρέουν για την Εθνική μας Ασφάλεια από την μεταφορά του Οχυρού.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί η άμεση ανταπόκριση της Ανώτατης Δικαστικού Λειτουργού, που διαβίβασε πάραυτα στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών κ. Ηλία Ζαγοραίο, το αίτημα της Ο.Κ.Ε.
Μιλώντας στην Εφημερίδα και στην συντάκτρια κα Μαρία Τσώλη, ο Επικεφαλής της Ομάδας κ. Βασίλης Αναστασόπουλος τόνισε τα εξής: «Ναι μεν το διατακτικό του Εισαγγελέα απαλλάσσει το ΤΑΙΠΕΔ και το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο, λόγω μη ύπαρξης δόλου αλλά εδώ έχουμε το τετελεσμένο της μεταφοράς του Ναυτικού Οχυρού Αγίου Στεφάνου, η οποία είναι βλαπτική για την πατρίδα ανεξαρτήτως προθέσεως”.
“Κατά συνέπεια θα πρέπει να ελεγχθούν πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων από τις οποίες προκύπτει καταφανής ζημιά του Δημοσίου Συμφέροντος και επιπλέον και επί Εθνικών Θεμάτων”.
“Για αυτό ζητήσαμε να ανασυρθεί από το αρχείο και να επανεξεταστεί”.
Η είδηση για αναψηλάφηση της μηνυτήριας αναφοράς αναπτέρωσε τις ελπίδες των κατοίκων της νήσου των Φαιάκων, που σύσσωμοι είχαν ταχθεί κατά της ανέγερσης Ξενοδοχείου πέντε αστέρων, στην θέση που σήμερα βρίσκεται το στρατηγικής σημασίας Ναυτικό Οχυρό.
Στο πλευρό τους σύμφωνα με το δημοσίευμα, στάθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, που αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσκειται στο Κυβερνών Κόμμα.
Όπως δήλωσε ο ίδιος στο Βήμα: “η δικαστική αναπομπή του θέματος αποτελεί σε κάθε περίπτωση μια χρυσή ευκαιρία να σωθεί η τιμή της Ελληνικής Διοίκησης στα χρόνια των μνημονίων και κυρίως να δοθεί το σαφές μήνυμα, της εκ των ουκ άνευ προστασίας των Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων’.
Στην εφημερίδα φιλοξενείται και δήλωση του κατοίκου της νήσου Δρ. Λάμπρου Ντούσικου, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει οτι: ‘Δεν θα επιτρέψουμε την υφαρπαγή της δημόσια γης και περιουσίας’.
“Το γεγονός αυτό συνιστά απροκάλυπτη πράξη παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας”.
Για την σπουδαιότητα της σημερινής θέσης του οχυρού έκανε λόγο μιλώντας στο Βήμα και η πολιτικός μηχανικός και μέλος της επιτροπής κατά του ΤΑΙΠΕΔ, κα Μαριλένα Ιατρίδου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε : “Είναι τερατώδες για το όποιο δημοσιονομικό όφελος να το μεταφέρουν από την κορυφή του βουνού, μέσα στη χαράδρα. Αυτό ισοδυναμεί με κατάργηση. Το καταργούν για τα συμφέροντα του κάθε επιχειρηματία. Στη νέα θέση δεν υπάρχει ορατότητα, δεν προβλέπεται επιτηρούμενη ζώνη που τώρα είναι στα 150 στρέμματα. Το νέο οχυρό είναι δίπλα, κολλητά με το ξενοδοχείο, που θα οικοδομηθεί».
Ένα άλλο σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και έχει ήδη επισημάνει η ΟΚΕ είναι το σκανδαλωδώς χαμηλό τίμημα των 23 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο παραχωρήθηκε η έκταση των 490 στρεμμάτων, στην NCH Capital inc, πολυεθνικών συμφερόντων.
Η υπόθεση Κασσιώπη αναδεικνύει, σε ύψιστο βαθμό, τον απροκάλυπτο εμπαιγμό της κοινής γνώμης, με την «καραμέλα» των ιδιωτικοποιήσεων, η οποία οδηγεί στην καταλήστευση του Δημόσιου πλούτου, ξεπουλώντας μια έκταση, που οι τοπικοί φορείς εκτιμούν την αξία της, άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, στην εξευτελιστική τιμή των 23 εκατομμυρίων ευρώ, προκαλώντας εύγλωττους συνειρμούς, για τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων.
Discussion about this post