“ΉΘΟΣ ΆΗΘΕΣ!” με τίτλο στις 28/04/2020 σε ανάρτηση της επίσημης ιστοσελίδας του δήμου Ξάνθης, (*σημείωση 1) οι έξι (6) Αντιδήμαρχοι δημοσιοποιούν επιστολή που με την απάντηση τους, οι τρείς (3) επί κεφαλή δημοτικών συνδυασμών, εκ των πέντε (5) που απαρτίζουν το σύνολο της αντιπολίτευσης, να είναι χαρακτηριστική των όσων καταγράφονται στο πολιτικό προσωπικό που εξέλεξαν για την διοίκηση στον δήμο Ξάνθης οι πολίτες.

Το πολιτικό αφήγημα και οι πρακτικές αδιαφορίας, επιθετικότητας και πολιτικού αμοραλισμού μέχρι στιγμής, να καταγράφει την εξόφθαλμη αλαζονεία της Δημοτικής Αρχής απέναντι στο σύνολο της βούλησης των ψηφοφόρων του δήμου και κατά συνέπεια των ψηφοφόρων, μετά από τις δημοτικές εκλογές με τον εκτρωματικό νόμο με τα όσα “τραγικά” κατέγραψε η νεώτερη πολιτική Ιστορία του δήμου Ξάνθης και τα γνωστά αποτελέσματα. συμπεριφορών των εκλέγειν και εκλέγεσθαι….

Απών ο Δήμαρχος Ξάνθης κρυπτόμενος στην “σκιά” των πολιτικών και “αντιδημαρχιακών” επιλογών του, αφήνοντας “παράθυρο” που από μερίδα πολιτών σχολιάζεται ποικιλότροπα.

Το πρώτο είναι ότι ίσως δεν ρωτήθηκε και δεν ενημερώθηκε από τον “ισχυρότερο Αυτού” και αντ’ αυτού, Φανουράκη για το περιεχόμενο το ύφος και την κατεύθυνση της νέας γραπτής επίθεσης προς του τρεις επί κεφαλή συνδυασμών της αντιπολίτευσης. Συμβαίνει;….

Περίπτωση που αν έχει και κατ’ ελάχιστον βάση, σημαίνει ότι είτε περιθωριοποιήθηκε θέλοντας και μη ο κ. Τσέπελης από το μπλοκ των Αντιδημάρχων, ή έχουν εφεδρεία τον “αδελφούλη” για τα δυσκολότερα που έρχονται ως μια … “χαραμάδα ευτυχίας” (sic)

Η ενορχηστρωμένη προσπάθεια διάχυση του “πονήματος” περί ενορχηστρωμένης επίθεσης σύσσωμης της αντιπολίτευσης εν είδη μετώπου, απέναντι στην παραγωγική και φιλολαϊκή πολιτική Φανουράκη και του περί αυτών ακολούθους αντιδημάρχους, με “δούρειους τύπους” συγκεκριμένα ονόματα “διαμορφωτών κοινής γνώμης” μόνο γέλωτα, θλίψη και έντονο προβληματισμό προκαλεί δεδομένου και του γεγονότος ότι καταγράφονται στην μακροσκελή λίστα των χαριστικών αναθέσεων συγκεκριμένα τα ονόματα, των “μονίμως υπόπτων Τσεπελοφυλάκων”, που ενδεδυμένοι τον “δημοσιογραφικό” μανδύα επιβεβαιώνουν την συνέπειά τους επί των εργολαβιών …

Δυστυχώς ο Δήμαρχος Ξάνθης βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση για να μπορέσει να παράξει παραγωγικό πολιτικό έργο έστω και στο έλασσον , παρά αρκείται να οικειοποιείται επιλογές και τελειωμένα έργα των προκατόχων του που έχει γνώση περί της τοπογραφίας του (αν βρείτε πόσα χρόνια αντιδήμαρχος και πρόεδρος οργανισμών ήταν, απονέμεται …τσικουλάτα)

Σε καλέσματά δημοσιογράφων να απαντήσει σε ερωτήσεις τους, η μόνιμη δικαιολογία είναι: “…ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας. Ωστόσο, ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να συμμετέχω στην εκπομπή σας…” και ας κάνει βόλτα με το Χ3 στην βροχή, εμπνέει!!!! (https://www.youtube.com/watch?v=D1ZYhVpdXbQ)

Πέρασαν οκτώ μήνες, υπάρχουν σημαντικά θέματα που ταλανίζουν τον δήμο Ξάνθης και η ανάγκη να δοθούν απαντήσεις όχι με τις μεθοδεύσεις των τελευταίων εβδομάδων, διά περιφοράς και όχι με τηλεδιάσκεψη, που θα γίνουν μήνες, μέχρι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, με πληροφορίες μας να θέλουν, Πρόεδρος και Αντιδήμαρχος, να πραγματοποιηθεί τον… Ιούλιο!!!

Αλήθεια υπάρχουν τα χρήματα για αναθέσεις δημοσιοποίησης του “θεάρεστου” έργου της δημοτικής Αρχής με χιλιάδες €υρά, όπως και με 15.000€ αεροφωτογράφιση και video-σκόπηση του ΧΥΤΑ Ξάνθης και δεν υπάρχουν τα χρήματα για την αγορά του software και Hardwar για να χρησιμοποιηθεί για τηλεδιασκέψεις των Δημοτικών Οργάνων Διοίκησης; Ενδιαφερθήκατε για το πιθανό κόστος του; Κοστίζει πολύ πολύ λιγότερο ενός….. τηλεφωνικού κέντρου της ΔΕΥΑΞ!!!

Ξανθιώτης που ζεί στην Αθήνα συνοψίζει τα τεκταινόμενα στο δήμο με την εξής φράση:

“… για να μην κουράζετε, το συντομότερο ανέκδοτο σήμερα για την Πόλη μας με τα 1000 Χρώματα….. Χρηστή Διοίκηση με τον Αλήμπαμπά … κλπ κλπ”

Το κείμενο που υπογράφουν οι έξι αντιδήμαρχοι του δήμου:

“Διαβάζοντας και ακούγοντας τη συνέντευξη του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 102.8 FM Καβάλα», εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι ο καταλογισμός στη Δημοτική Αρχή της Ξάνθης όσων συμβαίνουν στην περιοχή είναι η μόνιμη επωδός των δηλώσεών του, μετά την εκλογική του ήττα.

Άμεσα αντιληπτή και η συνεχής αδυναμία του να κατανοήσει τα όρια των αρμοδιοτήτων του Δήμου στη διαχείριση – διοικητική, πραγματολογική και επικοινωνιακή – της επιδημίας.

Θα ήταν απώλεια χρόνου οποιοσδήποτε σχολιασμός της συνέντευξής του, αν σε αυτήν δεν υπήρχαν ρατσιστικές αναφορές για ποικίλες ομάδες συμπολιτών μας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, και αν έλειπαν, τουλάχιστον, οι αυθαίρετες κατηγορίες προς τη Δημοτική Αρχή για «χορηγίες» και δήθεν «επιχορηγήσεις στις ευπαθείς ομάδες».

Η Δημοτική Αρχή αξιοποιεί τα κονδύλια της κεντρικής διοίκησης για συγκεκριμένες δράσεις και δεν αντιμετωπίζει κανέναν συνάνθρωπο ως πολίτη “δεύτερης κατηγορίας”. Αντιθέτως, μάλιστα, εμπράκτως αποδεικνύει τον σεβασμό και την ευαισθησία της σε όλους ανεξαιρέτως, απαλλαγμένη πλήρως από ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και κοινωνικές διακρίσεις.

Η παρεκτροπή αυτή δεν ήταν η μοναδική στη συνέντευξή του.

Κυριευμένος από αδικαιολόγητη εμπάθεια και για να προσδώσει αληθοφάνεια στη μονομανία του, εμπλέκει τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, προκαλώντας αθέμιτη σύγχυση.

Δυστυχώς για τον επικεφαλής της παράταξης «Ξάνθη για όλους», η τελευταία ανακοίνωση της Διοίκησης του Νοσοκομείου τον διαψεύδει πανηγυρικά.

Η κυρία Ροφαέλα καταγγέλλει ρητά τις νοθευμένες και κατασκευασμένες ειδήσεις και κατακρίνει ευθαρσώς την ανευθυνότητα και την έλλειψη σοβαρότητας που χαρακτηρίζει εκείνους οι οποίοι διακινούν ψευδείς (παρα)πληροφορίες, την ώρα που κάποιοι δίνουν μάχη χαρακωμάτων, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος.

Και, ξαφνικά, γίνανε όλοι γιατροί!

Οι ανυπόστατες κατηγορίες του κυρίου Μελισσόπουλου έχουν επανειλημμένως αναιρεθεί από τους πράγματι, τους όντως ειδικούς.

Η επιμονή του, λοιπόν, για ανάληψη της ευθύνης της διασποράς του ιού στην πόλη μας και, εν γένει, στον νομό, από τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, μόνον υποψίες εγείρει.

Υποψίες για δημιουργία απλοϊκών εντυπώσεων, ψηφοθηρία και επικράτηση κλίματος φόβου.

Τον παραπέμπουμε στις δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης και του συνιστούμε συμβουλευτικά να αφήσει τόσο τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους, όσο και τη Δημοτική Αρχή να συνεχίσει να πράττει απερίσπαστη τα δέοντα για τους πολίτες.

Πολλές φορές, αν όχι όλες, η διασπορά πανικού είναι εξόχως μολυσματικότερη και τοξικότερη ενός ιού.

Εφιστούμε, λοιπόν, την προσοχή στον κύριο Μελισσόπουλο και του υπενθυμίζουμε πως η πολιτική αφέλεια είναι ζημιογόνο μειονέκτημα για έναν πολιτικό άνδρα, η δε άγνοια, η συνοδευόμενη από συκοφαντική δυσφήμηση, συνιστά σοβαρό αδίκημα, ποινικώς κολάσιμο.

Καλό θα ήταν, επομένως, να ανακαλέσει αυθωρεί και παραχρήμα, ειδαλλιώς, το ζήτημα θα αποκατασταθεί από το ίδιο το γράμμα του Νόμου.

Ολοκληρώνοντας, θα ήταν ωφέλιμο να πάψουν τα παράπονά του, τα σχετικά με τη μη ενημέρωσή του για διάφορα θέματα από τη Δημοτική Αρχή, αφού κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει το πόσο έλαμψε διά της απουσίας του σε όλες τις προσκλήσεις του Δημάρχου, πλην της πρώτης, στην οποία άπαξ παρευρέθηκε την περίοδο των θρακικών λαογραφικών εορτών, οι οποίες ακυρώθηκαν.

Άλλωστε, είναι εκ προοιμίου σαφές πως καθ’ύλην αρμόδιοι τόσο για την ακριβή ενημέρωση σχετικά με την πανδημία όσο και για τη χρονική διάρκεια των επιπλέον περιοριστικών μέτρων ήταν και είναι η Κυβέρνηση (Κεντρική Διοίκηση), και τα αντίστοιχα Υπουργεία (Υγείας, Πολιτικής Προστασίας).

Κατά συνέπεια, οιοσδήποτε παραπονούμενος θα έπρεπε να ασκεί κριτική προς τη σωστή κατεύθυνση. Το μη στοχευμένο πυρ ομαδόν δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν. Αυτά, προς γνώση και συμμόρφωση.

Ισχυροποιώντας τα προαναφερθέντα, εμφατικά υπογραμμίζουμε πως η μνήμη έχει ρίζες βαθιές και ο στρουθοκαμηλισμός είναι πρακτική παρωχημένη.

Ας συμφιλιωθούν, άρα, κάποιοι με την πραγματικότητα και τα νέα δεδομένα.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Είναι καιρός ευθύνης.

Οι Αντιδήμαρχοι Ξάνθης
Ελευθεριάδης Απόστολος, Ζερενίδης Ιωάννης, Καρά Οσμάν Χασάν Λεβέντ, Μπαντάκ Σιαμπάν, Μπεκήρ Ογλού Σουά, Φανουράκης Εμμανουήλ”
(σ.σ. κρατήσαμε την ορθογραφία του πρωτότυπου κειμένου που υπογράφουν οι ως άνω αντιδήμαρχοι)

Η απάντηση των κ. Σαβ. Μελισσόπουλου, Γ. Χατζηθεοδώρου και Πασχ. Λύρατζη είναι:

“Θρασείς στο ψέμα, ανίδεοι στη διοίκηση, αδιάφοροι στην κοινωνία

Τη στιγμή που η πόλη της Ξάνθης προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ του κορωνοϊού και της ειδικής καραντίνας που είχε περιέλθει και να μπει στους κανονικούς της ρυθμούς, οι γνωστοί «κολλητοί» που συμπεριφέρονται ως κατακτητές στη διοίκηση του Δήμου, αποφάσισαν να εμφανιστούν ξανά στην τοπική κοινωνία με έναν τρόπο που μόνο αυτούς χαρακτηρίζει.

Με μία ανακοίνωση – μνημείο παραπληροφόρησης, μισαλλοδοξίας και προπαγάνδας επιχειρούν να αποποιηθούν των πολιτικών τους ευθυνών ως προς τη διαχείριση της κρίσης και μέσω των απειλών που εκτοξεύουν να κατευθύνουν τη συζήτηση αλλού.

Τη Δικαιοσύνη την οποία μάλλον υπονοούν, να είναι σίγουροι ότι θα τη βρουν μπροστά τους.

Αναγνωρίζουμε, βέβαια, πως είναι δύσκολο από κομπάρσοι να γίνουν ξαφνικά πρωταγωνιστές και γνωρίζουμε πως αυτό απαιτεί κόπο, ικανότητες, ήθος και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Η συνειδητή τους όμως επιλογή να αναδειχθούν αρνητικοί πρωταγωνιστές εις βάρος μίας πόλης, δεν μπορεί να μας αφήσει άπραγους. Και σίγουρα δεν μπορεί να μας φιμώσει.

Θα θέλαμε, τέλος, να ενημερώσουμε τους αντιδημάρχους πως η κοινωνία της Ξάνθης στέκεται αδιάφορη απέναντι σε παρόμοιες πρακτικές όπως αυτές που οι ίδιοι χρησιμοποιούν, προκειμένου να πλήξουν ανθρώπους που δε συμφωνούν μαζί τους.

Αντίθετα, η τοπική μας κοινωνία έχει ανάγκη και αναζητά διαρκώς μια σοβαρή και υπεύθυνη διοίκηση, ειδικά τους επόμενους κρίσιμους μήνες, και σίγουρα έχει ανάγκη από έναν Δήμαρχο που δεν κρύβεται πίσω από υπογράφοντες, ούτε πίσω από δορυφόρους, ούτε πίσω από διαμορφωτές της κοινής γνώμης, ούτε κυρίως πίσω από τα πραγματικά προβλήματα της πόλης.

Τα μεγαλύτερα ατού μιας διοίκησης είναι η σύνεση, η σοβαρότητα και η εμπιστοσύνη που εμπνέει.

Και δυστυχώς η σημερινή διοίκηση του Δήμου δε διαθέτει τίποτα από όλα αυτά.

Υ.Γ
1. Ελπίζουμε να εξακολουθεί να ισχύει στο Δήμο μας το δημοκρατικό δικαίωμα της διαφορετικής γνώμης και της ελεύθερης έκφρασης.
2. Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, που αποτελεί την εικόνα του Δήμου μας, είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται ως μέσον προβολής των θέσεων της Δημοτικής Αρχής στα πλαίσια της αντιπαράθεσης που μπορεί να έχει με άλλες Δημοτικές Παρατάξεις.
Ξάνθη 29 Απριλίου 2020,
Σάββας Μελισσόπουλος – Ξάνθη για ΟΛΟΥΣ
Γιώργος Χατζηθεοδώρου – Πολίτες για την Ξάνθη
Πασχάλης Λύρατζης – Νέα Ξάνθη “

(*σημείωση1) https://www.cityofxanthi.gr/enimerosi/nea/press/22104-%CE%AE%CE%B8%CE%BF%CF%83-%CE%AC%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CF%83

* Αμοραλισμός είναι η απόρριψη των ηθικών κανόνων και ευρύτερα ο τρόπος συμπεριφοράς, ζωής και λειτουργίας που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ηθικών ενδοιασμών. Αμοραλισμός στην πολιτική είναι και η σκόπιμη νομοθέτηση μέτρων και λήψη αποφάσεων που παρουσιάζονται τεχνητά και επικοινωνιακά ως «κοινωνικά δίκαια» πλην όμως υποκρύπτουν σκοπούς άλλους οι οποίοι πολύ απέχουν από την απόδοση κοινωνικής ή άλλης δικαιοσύνης. Νομοθετήματα που εμφανίζονται κοινωνικά δίκαια, τα οποία ωστόσο στην εφαρμογή τους οδηγούν σε πλήρη εκτροχιασμό με ολέθριες εν τέλει επιπτώσεις για εκείνους που υποτίθεται πως θέλουν να προστατεύσουν.