Τώρα που άρχισε η τελική διαδικασία για την υλοποίηση του EuroAsia Interconnector, έρχονται οι υπογραφές του EuroAfrica Interconnector να ενισχύσουν το όλο πλαίσιο.

Έτσι βλέπουμε την Κύπρο να μετατρέπεται κυριολεκτικά σε ενεργειακό κόμβο χάρη στα δύο ηλεκτρικά καλώδια. Δεν είναι πια μόνο ένα όραμα αλλά μια αποτελεσματική διασύνδεση Ηπείρων

στην οποία ο Ελληνισμός παίζει ένα ρόλο κυρίαρχο χάρη στην Κύπρο. Η Ελλάδα τουλάχιστον σε κυβερνητικό επίπεδο ψάχνει ακόμα πού είναι η εμβέλεια του έργου ενώ αυτό αποτελεί PCI για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στρατηγικό εργαλείο για το Ισραήλ, ενεργειακό επιχείρημα για την Ιταλία, θέμα απεξάρτησης για την Κύπρο και την Κρήτη.

Ο συνδυασμός EuroAfrica και EuroAsia δεν είναι μόνο μια εξωστρεφής καινοτομία αλλά και μια προστιθέμενη στρατηγική αξία. Η όλη περιοχή γίνεται επίσης σε ενεργειακό επίπεδο, ανθεκτικός κόμβος.

Πρέπει λοιπόν να χαρούμε ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα των υπογραφών αφού είναι μια βαθιά και αντικειμενική υποστήριξη του αρχικού σχεδιασμού που θα έχει απόσβεση σε τέσσερα χρόνια και θα λειτουργεί για πενήντα.

Επίσης το καλώδιο EuroAfricaInterconnector αξιοποιεί τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ του 2003 και 2012 μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, πράγμα που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

  • του Ν. Λυγερός