Με ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και τον τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια ο Βουλευτής Ξάνθης του ΚΙΝΑΛ Μπουρχάν Μπαράν ζητάει απαντήσεις για το θέμα που ταλανίζει σπουδαστές, φοιτητές και γονείς.

Σε λιγότερο από πέντε εικοσιτετράωρα ξεκινάει το νέο εξάμηνο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όλα είναι ρευστά χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο πρόγραμμα σπουδών σε πολλές σχολές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με ότι και αν αυτό συνεπάγεται στον κύκλο λειτουργίας φοιτητών και εκπαιδευτικού προσωπικού.

Όλοι ελπίζουν οι πρόσφατες αποφάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να μην βάλει σε μεγαλύτερες περιπέτειες όλους τους εμπλεκόμενους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η Ερώτηση Μπουρχάν λέει:

“Κύριοι Υπουργοί,
Τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, οι οποίοι είναι δικαιούχοι στέγασης και διαμένουν σε δωμάτια των φοιτητικών εστιών Ξάνθης, Κομοτηνής και Ορεστιάδας, προκαλεί η απαίτηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν συμπτώματα COVID-19 για να επιστρέψουν στα δωμάτια τους.

Είναι εύλογο το ερώτημα πώς μια υπεύθυνη δήλωση, εγγυάται την υγεία του εκάστοτε φοιτητή εφόσον δεν έχει πραγματοποιηθεί το τεστ μοριακού ελέγχου. Άλλωστε όπως έχει αποδειχθεί, πληθώρα ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό είναι ασυμπτωματικοί φορείς και μπορεί να τον μεταδώσουν εν άγνοιά τους.

Το νέο ακαδημαϊκό έτος έχει ήδη ξεκινήσει και είναι γνωστό ότι αρκετοί οικότροφοι επέστρεψαν ήδη στις φοιτητικές εστίες, με προβλήματα στη σίτιση, στην καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, στα δρομολόγια κ.ο.κ, αντιμετωπίζοντας δε παράλληλα και την αδιαφορία της Κυβέρνησης.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για διενέργεια τεστ μοριακού ελέγχου, με στόχο την προφύλαξη των φοιτητών και την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:
1) Προτίθεστε να καταργήσετε την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης που δεν ωφελεί στη διαφύλαξη της υγείας των φοιτητών αλλά αντίθετα τους στοχοποιεί;

2) Προτίθεται η Κυβέρνηση να παρέχει δωρεάν τεστ μοριακού ελέγχου στους φοιτητές, τα οποία πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των ίδιων και του περιβάλλοντός τους;

3) Θα διατεθούν άμεσα και δωρεάν όλα τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης στους οικότροφους και τους εργαζομένους για την προσωπική τους υγιεινή;

Ο Ερωτών Βουλευτής Μπουρχάν Μπαράν”