Πώς να αντιμετωπίσετε την έξαρση των κρουσμάτων

Η επιδημική έξαρση των κρουσμάτων της Ιλαράς έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και ανησυχία σε κάθε ελληνική οικογένεια. Τα ερωτήματα είναι πολλά. Πως να προστατευτούμε; Να κάνουμε το εμβόλιο ή όχι; Γιατί πληθαίνουν τα κρούσματα;

«Δεν πρέπει ο κόσμος να παρασύρεται από το “αντιεμβολιαστικό κίνημα”. Πρέπει όλοι μας να φροντίζουμε ώστε να κάνουμε τα απαραίτητα εμβόλια για κάθε ηλικία», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο παθολόγος – λοιμοξιολόγος, αντισυνταγματάρχης (ΥΙ) Ιωσήφ Γαλανός, στο πλαίσιο της διημερίδας με θέμα: Αγωγή Υγείας στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Τα κρούσματα της Ιλαράς στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ που παρουσίασε ο Ιωσήφ Γαληνός κατά τη διάρκεια της διημερίδας, έχουν ήδη φτάσει τα 250.

Ο κ. Γαληνός κάλεσε στους γονείς να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους και να μην παρασύρονται από “το αντιεμβολιαστικό κίνημα”.

«Με τον τρόπο αυτό προστατευόμαστε και εμείς και ο συνάνθρωπός μας» επισήμανε κατά την διάρκεια της παρουσίασης του θέματος: “Εμβολιασμός στην στρατεύσιμη ηλικία”.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο αντιεμβολιαστικό κίνημα τόνισε: «Είναι πολλοί οι γονείς που παρασυρόμενοι από το αντιεμβολιαστικό κίνημα δεν υπακούουν στις ιατρικές οδηγίες, αλλά περισσότερο σε ψιθύρους.

Πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους σ΄αυτούς του ψιθύρους και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμοδίων γιατρών».

Όσον αφορά τον εμβολιασμό αλλά και τις επαναληπτικές δόσεις, ο επιμελητής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του 401 ΓΣΝΑ, υπογράμμισε πως οι επαναληπτικές δόσεις γίνονται βάσει ηλικιακών κριτηρίων.

Συμβουλές για όσους είναι σε στρατεύσιμη ηλικία

«Από την ηλικία των 19 και έπειτα, οι νεαροί πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν το αντιτετανικό εμβόλιο.

Αν έχει περάσει μια δεκαετία από την στιγμή που ολοκλήρωσαν την στρατιωτική τους θητεία, πρέπει να το κάνουν και αυτό. Το αντιτετανικό, το εμβόλιο της γρίπης αλλά και της ιλαράς για όσους δεν έχουν ανοσία».

Όπως υποστήριξε ο κ. Γαληνός: «… συγκεκριμένα για την Ιλαρά οι μεγάλες ηλικίες δεν χρειάζεται να κάνουν επαναληπτική δόση. Όσοι είναι γεννημένοι πριν το 1970 είναι καλυμμένοι λόγω φυσικής ανοσίας».

πηγή: armyvoice.gr