Αναπνευστήρες που είχαν πληρωθεί μάλιστα και αναμένονταν στην Ισπανία κατάσχεσε η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με καταγγελίες Ισπανών αξιωματούχων.

H υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράνχα Γκονζάλες Λάγια, δήλωσε πως η Τουρκία κρατά τους αναπνευστήρες που προοριζόταν για τη θεραπεία των δικών της ασθενών και ανέφερε μάλιστα πως είχε μία αποτυχημένη απόπειρα να πείσει τον Τούρκο ομόλογό της ώστε να αφήσουν τον εξοπλισμό να φτάσει στον προορισμό του:

«Η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει πως προτεραιότητα είναι η θεραπεία των δικών της ασθενών» πρόσθεσε.

«Εμποδίζει την εξαγωγή ιατρικών εργαλείων. Η ισπανική κυβέρνηση, επικοινώνησε με τις τουρκικές αρχές, οι οποίες και εγγυήθηκαν ότι σε μια βδομάδα αυτό το υλικό θα βρίσκεται στην Ισπανία».

Ισπανικά Μέσα αναφέρουν ότι, οι αναπνευστήρες κατασκευάστηκαν στην Τουρκία για λογαριασμό μιας ισπανικής εταιρείας που αγόρασε τα εξαρτήματα από την Κίνα, τους οποίους και αγόρασαν τρεις ισπανικές περιφέρειες, μαζί με περαιτέρω εξοπλισμό. Εκεί, όμως, παρενέβη η Τουρκία και παρά τις υποσχέσεις αξιωματούχων ότι ο εξοπλισμός θα έφτανε στην Ισπανία «εντός μερικών εβδομάδων». Όπως ανέφερε μάλιστα ο πρόεδρος μίας εξ’ αυτών των περιφερειών «η Τουρκία έχε κατασχέσει 150 αναπνευστήρες, αξίας τριών εκατομμυρίων ευρώ».

Ο ισπανός ευρωβουλευτής των Ciudadanos, Τζόρντι Κάνιας Πέρες κατηγόρησε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και τη στάση των Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θα καταγγείλουμε αυτή την απαράδεκτη απόφαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ε.Ε. δε μπορεί να επιτρέπει σε έναν “εταίρο” και “σύμμαχο” να κατάσχει αναπνευστήρες, που αγοράζονται και πληρώνονται από την Ισπανία. Πρόκειται για πράξη πειρατείας», σημείωσε.