Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης πραγματοποιεί συνάντηση κοινωνικής ευαισθητοποίησης με θέμα « Η κατάθλιψη στη σύγχρονη εποχή » με εισηγητές τον κ. Σταμάτη Μαλέλη, Συγγραφέα και Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ΣΚΑΙ, τον Δρ. Γεώργιο Φλώρο, Ψυχίατρο, Επιστημονικό Συνεργάτη Β’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, Αντιπρόεδρο Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και την κ. Λαμπρινή Θεοδώρα Ακαλέστου, Αναπτυξιακή Ψυχολόγο, Επιστημονική Συνεργάτη του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή, την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 στο Ξενοδοχείο Elisso, αίθουσα ΧΕΝΙΑ και ώρα 7.00 μ.μ.

Με την εκδήλωση επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από μία αυτοβιογραφική κατάθεση ψυχής του Σταμάτη Μαλέλη, συγγραφέα ήδη δύο βιβλίων, στα οποία αναφέρεται στην πολυπαραγοντική αυτή νόσο, στις κρίσεις πανικού, στην αύξηση των ασθενών τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην ενθάρρυνση των ασθενών, ώστε να αναγνωρίσουν το πρόβλημά τους και να αναζητήσουν έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

“Το τέρας κι εγώ” του Σταμάτη Μαλέλη

Ήταν, νομίζω, άνοιξη του 2007, λίγο πριν τελειώσει η τηλεοπτική σεζόν, όταν μου ζητήθηκε μια συνέντευξη από έναν τηλεοπτικό σταθμό, για να κάνω το γνωστό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Η παρουσιάστρια, συμπαθέστατη, που δούλευε σε ανταγωνιστικό κανάλι, με πήγε πολύ μαλακά με τις γνωστές ερωτήσεις. Προς το τέλος της συνέντευξης η παρουσιάστρια άρχισε να πλέκει το εγκώμιό μου. “Δημιουργήσατε τα παράθυρα, διευθύνατε όλα τα μεγάλα κανάλια και τώρα κάνετε άλλη μια επιτυχία στο STAR. Δημιουργήσατε ένα νεανικό lifestyle πρόγραμμα, το οποίο θεωρείται επιτυχημένο.

Άρα, πρέπει να αισθάνεστε ευτυχισμένος”. Η αυθόρμητη απάντησή μου πρέπει να τη σόκαρε. “Όχι, αγαπητή μου, δεν αισθάνομαι ευτυχισμένος”. Το κορίτσι σώπασε κι εγώ συνέχισα: “Ποτέ δεν ήμουν ευτυχισμένος! Μια ζωή οι φίλοι μου με ρωτούσαν τι έχω. Κι εγώ ήμουν λυπημένος. Κι όταν εσύ μου λες για τη μεγάλη επιτυχία του ΣΚΑΪ και τα παράθυρα, θέλω να σου πω ότι τότε έπασχα από βαθιά κατάθλιψη. Όταν όλοι οι άνθρωποι νόμιζαν ότι απολάμβανα τη μεγάλη μου επιτυχία, εγώ ήμουν άτομο με ειδικές ανάγκες που δεν μπορούσα να βγω ούτε από το σπίτι μου. Και πάλευα από το πρωί μέχρι το βράδυ με το τέρας της κατάθλιψης”.
ISBN: 978-960-14-2564-1, Αρ. σελίδων: 240

Βιογραφικό:
Ο Σταμάτης Μαλέλης σπούδασε στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και την Ανωτέρα Σχολή Στελεχών Επιχειρήσεων.
Το 1991 μετεκπαιδεύτηκε στο CNN, στην Ατλάντα (Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής) με υποτροφία του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.
Επίσης, έχει σπουδάσει «Ελληνικό Πολιτισμό» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.).
Μεταξύ 1977 και 1982 εργάστηκε ως κλητήρας και δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Μεταξύ 1982 και 1988 εργάστηκε ως Αρχισυντάκτης στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ). Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο ελεύθερο ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

Μεταξύ 1988 και 1991 ήταν Διευθυντής Σύνταξης στον ραδιοφωνικό και τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Μεταξύ 1991 και 1993 υπήρξε Διευ¬θυντής Σύνταξης στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
Μεταξύ 1993 και 2002 εργάστηκε ως Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων, Ενημέρωσης και Ενημερωτικών Εκπομπών στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΪ και ALPHA.

Από το 2002 έως το καλοκαίρι του 2013 υπήρξε Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.
Το 2009 ίδρυσε τη New Media Studies, την πρώτη σχολή Δημοσιο¬γραφίας για την Τηλεόραση και τα Digital Media.
Από το 2013 έως και σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ομίλου ΣΚΑΪ, ενώ ταυτόχρονα είναι ο εμπνευστής της πρώτης ολοκληρωμένης πλατφόρμας επικοινωνίας για την κατάθλιψη (kontasou.com).
Άρθρα του συχνά δημοσιεύονται στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και σε άλλες εφημερίδες και portals.

Συγγραφικό έργο:
Ο Σταμάτης Μαλέλης έχει γράψει το βιβλίο «Στιγμές Τηλεόρασης» το οποίο είναι ένα εγχειρίδιο για τους νέους που θέλουν να γίνουν δημοσιογράφοι στο οποίο παραθέτει και ορισμένες καινοτομίες που επιχείρησε. Έναυσμα του για την συγγραφή του, ήταν το εργαστήριο τηλεοπτικής δημοσιογραφίας NEW MEDIA STUDIES το οποίο ίδρυσε και διευθύνει το 2009. Όπως έχει πει ο ίδιος «ήθελα μέσα από το βιβλίο αυτό να μεταδώσω αυτά που έμαθα όλα αυτά τα χρόνια δουλεύοντας στα control των δελτίων και των εκπομπών, χάνοντας τα ηλιοβασιλέματα…»

Το επόμενο βιβλίο του είναι το best seller «Το τέρας και εγώ», μία συναρπαστική ιστορία ενός λαμπρού επαγγελματία που ενώ έχει κατακτήσει την κορυφή της επιτυχίας, ζει για δεκαετίες αγκαλιά με το θάνατο. Ένα συγκλονιστικό και αποκαλυπτικό ντοκουμέντο, που καταγράφει με συνταρακτικές λεπτομέρειες, την μάχη του ήρωα με την κατάθλιψη και τον πανικό και τον τρόπο που λυτρώνεται.

Το πιο πρόσφατο βιβλίο του Σταμάτη Μαλέλη «Στη σκιά του μαύρου Ήλιου», ξεδιπλώνει την ιστορία της Ρίτας, μιας κοπέλας με ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια και σπουδές με μεταπτυχιακά στο Λονδίνο και στο Κέιμπριτζ, η οποία όμως έρχεται αντιμέτωπη με το τέρας και τις κρίσεις πανικού.Πως είναι όταν ο «μαύρος ήλιος» άρχισε να ρίχνει αραιά τις αχτίνες του πάνω της; Κανείς δεν μπορεί να τη βγάλει από το αδιέξοδο, ώσπου γνωρίζει τον Σταμάτη Μαλέλη. Του εκμυστηρεύεται τα συναισθήματά της και μαζί ξεκινάνε ένα λυτρωτικό ταξίδι…

Ημερίδες κοινωνικης ευαισθητοποιησης για την κατάθλιψη με θέμα «Η κατάθλιψη στη σύγχρονη εποχή»
Στο πλαίσιου της ευαισθητοποιησοης του Σταμάτη Μαλέλη ,εχουν πραγματοποιηθει μέχρι τώρα 4 ημερίδες κοινωνικης ευασθητοποιησης.

Το Περιστέρι , ο Κορυδαλλός και το Παλαιό Φάληρο αγκάλιασαν την πρόσκληση του κ.Σταμάτη Μαλέλη
Ομιλιτές ήταν εκτός απο τον κ.Μαλέλης , ο κ..Θάνος Ασκητης και η κ.Δανάη Γλαβίνα οι οποιοι επισήμανα με τη σειρά τους ότι η νόσος της κατάθλιψης είναι αντιμετωπίσιμη Ελλάδα με πρωτοβουλία του Σταμάτη Μαλέλη, συγγραφέα ήδη δυο βιβλίων, με θέμα την κατάθλιψη.

Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσιάστηκαν το 2015 στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου Ψυχικής Υγείας, οι ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τους 500.000. Αν και πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των ασθενών, ενώ στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει ανατραπεί η κλασική επιδημιολογία που αναγνωρίζει τις γυναίκες ως τα βασικά θύματα της κατάθλιψης.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό γι΄ αυτή την ύπουλη και ιδιαίτερα διαδεδομένη ψυχική ασθένεια, η οποία ακόμα και σήμερα αποτελεί ταμπού. Να ενθαρρύνει τους ανθρώπους που πάσχουν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα, ώστε να αναζητήσουν έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία.

Στη συναντηση θα μιλησουν οι : Σταμάτης Μαλέλης (Συγγραφέας ,Γενικος Διεθυντης Ειδησεων και Ενη μερωσηςτου ΣΚΑΪ) Δρ Γεωργιος Φλώρος (Ψυχίατρος) , Λαμπρινη Θεωδόρα Ακάλεστου (Αναπτυξιακη Ψυχολόγος) Μετά την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με το κοινό