Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιλέγουν πια τους Κούρδους ως συμμάχους για τον πόλεμο ενάντια στη βαρβαρότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh, δεν αμφισβητείται από κανένα.

Κι ενώ έχουμε ραγιάδες στην πατρίδα μας που θέλουν σώνει και καλά να βρουν καλές σχέσεις μεταξύ Αμερικής και Τουρκίας, η αλήθεια γίνεται όλο και πιο φανερή σε όλους. Οι ΗΠΑ επέλεξαν τους Κούρδους ως συμμαχητές γιατί είναι αξιόπιστοι κι έχουν μέσα τους τη φωτιά της αγάπης για μια πατρίδα που δεν έχουν αποκτήσει ακόμα.

Ενώ η Τουρκία όχι μόνο δεν είναι αξιόπιστη αλλά συνεχίζει να βυθίζεται σε ένα ακραίο ισλαμισμό και να συνεργάζεται όλο και πιο ανοιχτά με την τρομοκρατική οργάνωση διότι φοβάται τους Κούρδους και θέλει να τους αφοπλίσει αν δεν μπορεί να τους εξοντώσει. Με άλλα λόγια, και σε βάθος χρόνου, προετοιμαζόμαστε για τη δημιουργία του Κουρδιστάν. Αυτός ο στόχος δεν αφορά μόνο τη δικαίωση των διεκδικήσεων του κουρδικού λαού.

Είναι επίσης ένας τρόπος να οικοδομηθεί στην περιοχή μια στρατηγική συμμαχία πιο ανθεκτική σε σχέση με τα τωρινά δεδομένα και αυτή θα είναι βέβαια προς όφελος της Αμερικής για να μην ξεχνιόμαστε. Ξανά βρίσκουμε στοιχεία που υπήρξαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην ίδια την Ευρώπη.

Πρακτικά έχουμε ταυτόχρονα την κυριολεκτική ανάσταση της Συνθήκης Σεβρών ενώ κανείς πριν δεν θεωρούσε ότι αυτό είναι εφικτό με τα τωρινά πολιτικά δεδομένα. Όμως το παλιό παρελθόν έρχεται να επηρεάσει το παρόν για να δημιουργήσει το μέλλον. Έτσι η συμμαχία με τους Κούρδους είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του Κουρδιστάν.

*του Νίκου Λιγερού