Η απόφαση της JTI να επενδύσει στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντας και αναπτύσσοντας περαιτέρω το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, αποτυπώνει την εμπιστοσύνη που έχει η JTI στη χώρα. Μια επένδυση που αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία καθώς αφορά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μια από τις φτωχότερες οικονομικές ζώνες της Ευρώπης.

Από την αρχή της επένδυσης,  ήταν σαφές  ότι στόχος της JTI ήταν και παραμένει, να γίνει η ΣΕΚΑΠ βιώσιμη και ανταγωνιστική, μια επένδυση μακράς πνοής που:

 • Επενδύει και αναβαθμίζει το εργοστάσιο στην Ξάνθη και ήδη η διαδικασία του τεχνολογικού και λειτουργικού μετασχηματισμού της ΣΕΚΑΠ, της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και της ένταξης του προσωπικού σε εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στέφεται με επιτυχία δημιουργώντας στέρεες βάσεις βιωσιμότητας
 • Βελτιώνει συνεχώς τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται στη ΣΕΚΑΠ
 • Παρέχει προϊόντα υψηλής ποιότητας θέτοντας τις ανάγκες του καταναλωτή στο επίκεντρο
 • Παρά την κρίση, διαβλέπει θετικές προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη και πρόθεσή της είναι να συνεχίσει την επένδυση στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ, αυξάνοντας την παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα και εδραιώνοντας έτσι τη θέση της ως ένας σταθερός, συνεπής και συστηματικός επενδυτής στη χώρα

Η μικρή ιστορία μιας μεγάλης επένδυσης

 • Τον Οκτώβριο του 2019 δημιουργήθηκε νέα γραμμή παραγωγής για τα Winston, τη Νο 2 μάρκα τσιγάρων στην Ελλάδα και τον κόσμο, για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς καθώς και για εξαγωγές σε 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παραγωγή του Winston στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής απόφασης της JTI να επενδύσει στη χώρα και να αναβαθμίσει το εργοστάσιο της Ξάνθης σε μια σύγχρονη και βιώσιμη Ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής.
 • Διατηρήθηκαν ποιοτικές θέσεις εργασίας στην περιοχή, σε μια χρονική περίοδο που οι συνθήκες δεν επιτρέπουν ακόμα στη χώρα να ανακάμψει από την κρίση.
 • Η εταιρεία συνεχίζει αδιάκοπα να επενδύει στο εργοστάσιο, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του καθώς και τις εξαγωγές παρά τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες της αγοράς. .
 • Το ύψος της επένδυσης της JTI από την εξαγορά μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 11,7 εκατ. δολάρια ΗΠΑ το διάστημα 2018-2019 στα οποία προστίθενται φέτος άλλα 19 εκατ. δολάρια. Στο σύνολό της η επένδυση στο εργοστάσιο εστιάζει στον εκσυγχρονισμό, την τεχνολογία, τη διατήρηση ποιοτικών θέσεων εργασίας αλλά και την ασφάλεια των εργαζομένωνκαι αφοράστους εξής πυλώνες:
  • Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των κτιριακών εγκαταστάσεων
  • Αναβάθμιση τεχνολογικού εξοπλισμού και νέες γραμμές παραγωγής
  • Εκσυγχρονισμός και βελτιστοποίηση των δεξιοτήτων των εργαζομένων
  • Εφαρμογή πολιτικών σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων
 • Εκτός των παραδοσιακών σημάτων της ΣΕΚΑΠ (BF, GR), στο εργοστάσιο παράγονται σήμερα εμπορικά σήματα διεθνούς εμβέλειας – καθώς και κύριες μάρκες που εμπορεύεται η JTI στις χώρες όπου εξάγονται. Συγκεκριμένα, παράγεται σήμερα μια από τις ναυαρχίδες της JTI, το Winston, η Νο.2 μάρκα τόσο της ελληνικής όσο και της παγκόσμιας αγοράς.
 • Όταν έγινε η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ το 2018, η παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου ήταν 0,7 δις τσιγάρα και με τη νέα επένδυση η παραγωγική δύναμη του εργοστασίου θα φτάσει τα 5 δις μέχρι το τέλος του 2020.
 • Η αύξηση της παραγωγικής δύναμης του εργοστασίου προήλθε από τη μεταφορά παραγωγής από άλλα ευρωπαϊκά εργοστάσια της εταιρείας στη ΣΕΚΑΠ.
 • Οι 3 γραμμές παραγωγήςγίνονται5, ο όγκος των εξαγωγών θα αυξηθεί περαιτέρω, συμμετέχοντας ακόμα περισσότερο στην κάλυψη των μεγάλων αγορών της Ευρώπης που προμηθεύει το εργοστάσιο στην Ξάνθη, ενώ παράλληλα θα προστεθούν σταδιακά και άλλες χώρες στο χάρτη των εξαγωγών.

Εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι διαδραματίζουν πολύτιμο ρόλο συμβάλλοντας στη μελλοντική επιτυχία του εργοστασίου.

Η JTI επενδύει στους υπαλλήλους της. Προσφέρει ευκαιρίες για επαγγελματική κατάρτιση τόσο στο εργοστάσιο όσο και σε άλλα ευρωπαϊκά εργοστάσια της JTI ώστε να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις.

Εξαγωγές

Η JTI συμβάλλει στον κοινό στόχο της ελληνικής οικονομίας  για αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της βελτίωσης του δείκτη εξαγωγών. Έχει υιοθετήσει μια  ολοκληρωμένη προσέγγιση, που αγγίζει όλα τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και συμβάλλει σε κάθε πτυχή της Οικονομίας: Από την προμήθεια ελληνικού καπνού και την επένδυση στο εργοστάσιο στην Ξάνθη, έως και τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και φυσικά τη συμβολή της στα κρατικά έσοδα και στον όγκο των εξαγώγιμων προϊόντων.

Winston και Camel

Σε επίπεδο εξαγωγών, σημειώνει σημαντική βελτίωση καθώς από τον περασμένο Οκτώβριο (2019) παράγει το Winston στο εργοστάσιο στην Ξάνθη και από τις αρχές του 2020 το εξάγει σε ευρωπαϊκές αγορές. Από την παραγωγή του Winston, αφενός τροφοδοτείται η εγχώρια αγορά, αφετέρου πραγματοποιούνται εξαγωγές σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό όγκο πωλήσεων, όπως Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, καθώς και Κύπρο καλύπτοντας μεγάλο μέρος των αναγκών της κάθε αγοράς. Παράγεται επίσης το Camel το οποίο προορίζεται για εξαγωγές σε χώρες της ΕΕ.

Η συμβολή της JTI στην ελληνική οικονομία

Μετά την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ, η JTI δίνει με συνέπεια και εξωστρέφεια ένα επενδυτικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό “παρών” τόσο στην έδρα του εργοστασίου, την Ξάνθη, όσο και στην ευρύτερη ελληνική αγορά στην οποία διαθέτει  – εκτός από το Winston – και τις παραδοσιακές μάρκες της ΣΕΚΑΠ, τα Camel, τον καπνό Old Holborn και το ηλεκτρονικό τσιγάρο Logic.

Άλλωστε η JTΙ έχει αδιάλειπτη παρουσία στην ελληνική αγορά εδώ και 40 χρόνια αποδεικνύοντας στην πράξη ότι στηρίζει την εθνική οικονομία και δίνει “ψήφο εμπιστοσύνης” στην ελληνική αγορά και την τοπική κοινωνία.

 • Είναι η 2η μεγαλύτερη εταιρεία προϊόντων καπνού στην Ελλάδα και η μοναδική διεθνής εταιρεία παραγωγής συμβατικών προϊόντων καπνού στη χώρα, δημιουργώντας σημαντικό αποτύπωμα στο εθνικό κεφάλαιο:  Συνεισφέρει ετησίως το 2% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας και ταυτόχρονα με τις επιχειρηματικές της δραστηριότερες συμβάλλει σταθερά στον ελληνικό καπνικό κλάδο, ο οποίος παρέχει πόρους σε περισσότερες από 50.000 οικογένειες.
 • Η Ελλάδα αποτελεί για τη JΤΙ την έδρα της εταιρείας με ευθύνη επίσης των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας. Απασχολεί συνολικά 300 εργαζόμενους και το 2019 αναγνωρίστηκε για 7η συνεχή χρονιά ως “Κορυφαίος Εργοδότης” στην Ελλάδα.

Μια εταιρεία που …σέβεται

H JTI ωστόσο δεν περιορίζεται σε μια δυναμική επιχειρηματική και παραγωγική παρουσία στην Ελλάδα, αλλά επεκτείνει τη δράση της σε ενέργειες κοινωνικού χαρακτήρα, αποδεικνύοντας στην πράξη το ιαπωνικό της DNA:  Το 2019 η JTI, επιδεικνύοντας υψηλό βαθμό ευαισθησίας για την τήρηση της νομοθεσίας και των βέλτιστων επιχειρηματικών πρακτικών, πήρε μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, με στόχο την καλλιέργεια και την εμπέδωση των εννοιών του Σεβασμού και του Πολιτισμού στην κοινωνία.

Η πρωτοβουλία συμπυκνώνεται στο μήνυμα «Ο Σεβασμός είναι Πολιτισμός» δηλώνοντας εμμέσως ότι η τήρηση της νομοθεσίας για το κάπνισμα ισοδυναμεί με εκδήλωση σεβασμού προς την Κοινωνία και διατήρηση του Πολιτισμού της χώρας.  Στόχος της καμπάνιας της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2019 ήταν αφενός να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στο θέμα της ανάγκης τήρησης της νομοθεσίας για το κάπνισμα και αφετέρου να εκφράσει με σαφήνεια τη θέληση αλλά και την ικανότητα της JTI να σταθεί στο πλευρό της Πολιτείας και της κοινωνίας στο πνεύμα του μότο της καμπάνιας «όταν τηρείται ο νόμος… συντηρείται ο πολιτισμός».

Προσφέροντας για τον Άνθρωπο και τον Πολιτισμό

Τα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της JTI στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται από συνέπεια και διαχρονικότητα με συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, τα οποία περιστρέφονται γύρω από τους άξονες:

 • Στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των συνανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη
 • Ανάδειξη της Πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Για την τοπική κοινωνία και τον συνάνθρωπο

Κάνοντας πράξη τη φιλοσοφία της για στήριξη των τοπικών κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιείται, η JTI επενδύει στην κοινωνία της Ξάνθης και στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μακεδονίας και Θράκης.  Η τελευταία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, εμφανίζει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα (46% έναντι 75% του κοινοτικού μέσου όρου) και συγκαταλέγεται στις 4 φτωχότερες ελληνικές περιφέρειες κατέχοντας την 11ηθέση στη λίστα με τις 20 πιο φτωχές περιοχές της Ε.Ε. Στο πλαίσιο της παροχής στήριξης προς τις Τοπικές Κοινωνίες, η JTI τον Χειμώνα του 2019 υποστήριξε τη διανομή 160 επιπλέον τόνων καυσόξυλων σε οικογένειες του Δήμου Μύκης που βρίσκονταν σε ανάγκη, μια δράση που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το δήμο. 

Αρωγοί στον Πολιτισμό

Το καλοκαίρι του 2020, η JTI στο πλαίσιο πολιτιστικής χορηγίας της εταιρείας ανέλαβε το έργο της ανάπλασης και αναβάθμισης του εξωτερικού κήπου εκτάσεως 10.000 τ.μ. στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο κέντρο της Αθήνας, αναλαμβάνοντας παράλληλα και την τακτική του συντήρηση, αρχικά για μια τριετία.  Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου, Ecoscapes.

Η πρωτοβουλία της JTI συνιστά έναν ακόμη σημαντικό σταθμό της χορηγικής της διαδρομής, απόλυτα συμβατό με το μότο της εταιρείας “Ο Σεβασμός είναι Πολιτισμός”. Ένα μήνυμα που συμπυκνώνει το πνεύμα μιας ολιστικής προσέγγισης στήριξης του Πολιτισμού, κάτω από την οποία αναπτύσσονται διάφορες δράσεις της εταιρείας.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JTI κ. Victor Crespo κατά τη διάρκεια των εγκαινίων: «Αισθανόμαστε περήφανοι που συμβάλλαμε στην πλήρη ανάπλαση του κήπου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του σημαντικότερου μουσείου της χώρας.  Είναι στην κουλτούρα μας, ως ιαπωνική εταιρεία, να στηρίζουμε τον Πολιτισμό και συγκεκριμένα φορείς που σχετίζονται με την εθνική πολιτισμική κληρονομιά.

Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στις μέρες μας, να επιτυγχάνεται η συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και είμαστε περήφανοι που αποτελούμε μέρος αυτής της προσπάθειας. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη  και τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη για τη στήριξη και αρωγή τους».

Παράλληλα, σεβόμενη και τιμώντας την ιαπωνική καταγωγή της, η JTI στηρίζει με συνέπεια και την ανάδειξη του ιαπωνικού πολιτισμού στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, στέκεται αρωγός σε πολιτιστικές δράσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους Έλληνες να γνωρίσουν από κοντά τα πολιτιστικά προϊόντα της Ιαπωνίας, υλοποιώντας μια σειρά δράσεων στο πλαίσιο διαρκούς συνεργασίας της με την Πρεσβεία της ασιατικής χώρας στην Ελλάδα. 

Πάταξη λαθρεμπορίου 

Η JTI τηρεί στάση μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε μορφής παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού. Στόχος της είναι να συμβάλλει στην προστασία της νόμιμης αγοράς και της διασφάλισης των δημοσίων εσόδων ως εκ τούτου συνεργάζεται στενά με τις Διωκτικές Αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καταπολέμηση του φαινομένου. Σε αυτό το πλαίσιο τον περασμένο Χειμώνα, η JTI πρόσφερε 16 πλήρεις επιχειρησιακές στολές υψηλών προδιαγραφών (κράνος, γάντια, μπότες, μπουφάν και παντελόνι ειδικών προδιαγραφών) για την κάλυψη των αναγκών της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης καθώς και ελαφρύ εξοπλισμό (αλεξίσφαιρα γιλέκα, φακούς, κιάλια, κ.ά.) για την Κινητή Ομάδα Ελέγχων του Τελωνείου Ξάνθης.

Ενθαρρύνοντας τον εθελοντισμό

Η JTI υποστηρίζει την υλοποίηση του ‘Ημερολογίου Εθελοντισμού JTI’, το ετήσιο πρόγραμμα εθελοντικών δράσεων των εργαζομένων της, οι οποίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και οργανώσεις και στοχεύουν στη στήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Σε αυτή τη διαδρομή, οι εργαζόμενοι διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο με τη συμβολή τους στις προσπάθειες θεσμικών οργάνων και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. 

Η Japan Tobacco International στον κόσμο

Η Japan Tobacco International-JTI είναι μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco Inc. ο οποίος ανήκει κατά 1/3 στο Ιαπωνικό Δημόσιο.  Αποτελεί μια κορυφαία διεθνή εταιρεία παραγωγής προϊόντων καπνού με επιχειρήσεις σε περισσότερες από 130 χώρες ανά τον κόσμο.

Είναι ο κάτοχος παγκοσμίως του σήματος Winston, της δεύτερης μάρκας τσιγάρων στον κόσμο, καθώς και του Camel, εκτός ΗΠΑ. Στα διεθνή εμπορικά σήματα της εταιρείας συγκαταλέγονται επίσης τα Mevius και τα LD.  Με τη διεθνώς αναγνωρισμένη μάρκα Logic, η JTI κατέχει μεγάλο μερίδιο στην αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ενώ από το 2011 είναι παρούσα στην κατηγορία των προϊόντων θερμαινόμενου καπνού με το Ploom.

Με έδρα στη Γενεύη στην Ελβετία, η JTI απασχολεί 44.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο ενώ το 2020 πιστοποιήθηκε ως “Κορυφαίος Εργοδότης” σε παγκόσμια κλίμακα για 6η συνεχή χρονιά.

Από την ίδρυση της εταιρείας το 1999, η JTI έχει συνεχή ανοδική πορεία, συμπληρώνοντας 20 συνεχή χρόνια κερδοφόρας ανάπτυξης. Με στόχο τη διαρκή βελτίωση της επιχειρηματικής της βιωσιμότητας, η JTI έχει δεσμευτεί να είναι μια υπεύθυνη εταιρεία σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.jti.com.