Σάλο εντός των τάξεων του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προκαλέσει η δηλωμένη πρόθεση της διοίκησης της ΔΕΗ να αναθέσει σε εισπρακτική την είσπραξη των οφειλών 1,3 δις

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας για το πρόβλημα των χρεών είπε ότι «οι πολιτικές των διευκολύνσεων και όλα αυτά έχουν φτάσει στα όριά τους» και πλέον θα εμπλακεί στην είσπραξη των οφειλών «εταιρεία με μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων…»

Oι πολιτικές των διευκολύνσεων και όλα αυτά έχουν φτάσει στα όριά τους. Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε ποιο αποφασιστικές μεθόδους. Θα προσλάβουμε εταιρεία με μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παναγιωτάκης οι καταναλωτές μικρής και μεσαίας τάξης οφείλουν αυτή τη στιγμή περί τα 1,650 δις ευρώ από τα οποία έχουν διακανονιστεί τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Μπαταχτσής εξακολουθεί να παραμένει το δημόσιο το οποίο χρωστά 100 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά οι οφειλες προς τη ΔΕΗ είναι 2,1 δις ευρώ εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Οι καταναλωτές της υψηλές τάσεις οφείλουν 345 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως είναι βέβαιο ότι ο κ Παναγιωτάκης θα προκαλέσει αναταραχή στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν τις εισπρακτικές εταιρίες «κόκκινο πανί» με την απόφαση του να βάλει ιδιώτες για τη συλλογή των οφειλών προς την επιχείρηση

Ακουλουθεί το σχετικό απόσπασμα από την παρέμβαση του στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής:

« Η πολιτική μας με τα ληξιπρόθεσμα έγιναν με διευκολύνσεις, πιέσεις σε μεγαλύτερους οφειλέτες που αποδείχθηκαν στρατηγικοί κακοπληρωτές. 85.000 άτομα με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ χρωστάνε πάνω από 500 εκ. ευρώ Αποφασίσαμε να τους πιέσουμε πάρα πολύ. Τους κόπηκε το ρεύμα και επανασυνδέθηκαν μόνοι τους αυθαίρετα με ρευματοκλοπή.

Αυτές οι πολιτικές των διευκολύνσεων και όλα αυτά έχουν φτάσει στα όριά τους. Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε ποιο αποφασιστικές μεθόδους. Θα προσλάβουμε εταιρεία με μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων με διεθνή εμπειρία. Έχουν συστήματα δικά τους με λογισμικά ανάλυσης της πελατείας με βάσει ιστορικά στοιχεία, ανάλυση κατάστασης του κάθε πελάτη. Πολύ πιο σοφιστικέ μεθόδους Μας έχουν υποσχεθεί η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%. Αυτό Θα είναι πάρα πολύ σημαντικό, θα μας δώσει μεγάλη ανάσα για να πω διασφάλιση.

Δεν θα διστάσουμε διστάσουμε εντός ημερών να προχωρήσουμε σε τιτλοποίηση με μεγάλα διεθνή funds και τράπεζες Bank of America, Deutsche Bank HSBC για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εάν δουν ότι έχουν αξιόπιστο μηχανισμό συλλογής τους».

Πηγές ΔΕΗ: Δεν θα ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρίες η είσπραξη των οφειλών

Λίγη ώρα αργότερα πηγές της ΔΕΗ έλεγαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «Δεν πρόκειται να ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρείες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της διαδικασίας είσπραξης»,

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα ασφάλισης (securitization) των οφειλών, μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα βελτιώσει τη ρευστότητά της πουλώντας το εν λόγω χρηματοοικονομικό προϊόν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Πηγή: thetoc.gr