Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, όταν ανεμοστρόβιλος χτύπησε την περιοχή το προηγούμενο Σάββατο και σάρωσε ότι βρήκε στον δρόμο του.
Το αίτημα είχε υποβληθεί από την Κυριακή (11/1) εκ μέρους της δημοτικής αρχής Αλεξανδρούπολης, ενώ την σχετική απόφαση υπέγραψε χθες Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026 ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νικόλαος Παπαευσταθίου.
Η απόφαση που ισχύει αναδρομικά από την ημέρα εκδήλωσης των φαινομένων, από το Σάββατο 10 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει για τρεις μήνες, έως και τις 10 Απριλίου 2026.
220 οι πληγέντες της κακοκαιρίας
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης μετά την απόφαση αυτή θα μπορεί να προχωρήσει στην αποκατάσταση των ζημιών και όποιες άλλες ενέργειες απαιτηθούν, χωρίς τις γνωστές γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστερούν έργα ή παρεμβάσεις. Παράλληλα θα εξασφαλίσει κρατική επιχορήγηση για την αποκατάσταση των υποδομών του οι οποίες έχουν πληγεί από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα.
Από την σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου, οι πληγέντες που δήλωσαν ζημιές από τον τυφώνα και μέχρι τώρα είναι συνολικά 220. Πρόκειται για αιτήσεις από 141 οικίες και 87 επιχειρήσεις διαφόρων ειδών.
Σημειώνεται πως οι πληγέντες μπορούν να προσέρχονται στο ισόγειο του Δημαρχείου προκειμένου να δηλώσουν στην τριμελή δημοτική επιτροπή τις ζημίες που υπέστησαν, ενώ αύριο αναμένεται και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους και αυτοψίες για την άμεση και πλήρη αποτύπωση των καταστροφών και τη συντομότερη δυνατόν ενεργοποίηση των μέτρων στήριξης/αποζημιώσεων.

