Εκτοξεύτηκαν τα CDS Δείχνοντας Χρεοκοπία!

Σε οικονομικό Αρμαγεδώνα οδηγείται πλέον η Τουρκία λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες εκλογές, και αυτό αποτυπώνεται στους ειδικούς δείκτες της παγκόσμιας οικονομίας.H επίμονη κόντρα του Ταγίπ Ερντογάν με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας και η πρόσφατη υποβάθμιση του αξιόχρεου της γειτονικής χώρας έχουν θέσει σε κλοιό πιέσεων το τουρκικό νόμισμα.

Δεν αποκλείεται οι πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα να ενταθούν το προσεχές διάστημα, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να διαδραματίζουν και αυτές το ρόλο τους. Το «ναδίρ» στις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει αντίκτυπο και στην οικονομία, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ο πιστωτικός κίνδυνος της Τουρκίας, ή άλλως “CDS” αυξάνεται οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια την χώρα σε οικονομική καταστροφή.

Τα τουρκικά πενταετή credit default swaps (CDS) αυξήθηκαν κατά 15 μονάδες βάσης (bps) και έφτασαν στις 338 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 2,5 χρόνια.

Η Τουρκία, η Νότια Αφρική, μαζί με την Ουκρανία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία, αποτελούν τις πιο επικίνδυνες οικονομίες στον κόσμο, λόγω των πολλών τρωτών σημείων τους.

Ο υψηλός πληθωρισμός, τα τεράστια ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και οι πολιτικοί κίνδυνοι και στις τρεις χώρες χτυπούν «καμπανάκι» στις διεθνείς χρηματαγορές .

Η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 0,8% φτάνοντας στα 5,44 ανά δολάριο σημειώνοντας πτώση μέχρι τώρα για το 2018 πάνω από 24%.

Η Τουρκία αν και δεν έχει πέσει ακόμα στον «γκρεμό» είναι σίγουρα στον δρόμο προς αυτόν και τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτατα, λόγω της πιθανής επανεκλογής Ερντογάν, έστω και στον δεύτερο γύρο και των ανερμάτιστων δηλώσεων του για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας μετά τις εκλογές με παροχολογία στο φουλ.

Το ένα χαστούκι μετά το άλλο τρώει η Τουρκία με την ακολουθούμενη εως τώρα πολιτική του Τούρκου Προέδρου και η οικονομία της κατρακυλάει σε ιστορικά χαμηλά. Η αστάθεια που παρουσιάζει λόγω και της πολιτικής απομόνωσης, απόρροια της πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν κάνει τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης τον έναν μετά τον άλλον να την υποβαθμίζουν και την τουρκική λίρα να έχει πάρει κατήφορο χωρίς σταματημό.

Περισσότερα εδώ…