Για σήμερα είχα δυο επιλογές. Να γράψω για ένα ακόμη Eurogroup, το οποίο δραματοποιούν τόσο οι δανειστές όσο και η ελληνική πλευρά ή για την θεαματική εμφάνιση του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο All Star Game του NBA που έχει κάνει όλη την Αμερική να παραμιλάει. Η επιλογή ήταν εύκολη. Για το Eurogroup αξίζει να αφιερώσω πραγματικά μόνο μία γραμμή, αφού θα καταλήξει τελικά στο απόλυτο τίποτα και οι αποφάσεις θα ληφθούν στη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ – Γιούνκερ την Τετάρτη.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο όμως είναι πραγματικά ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να είναι περήφανη για τα παιδιά της. Σε αυτό κυριολεκτώ. Ο Γιάννης με την πορεία του, τις επιτυχίες του και πάνω απ’ όλα το ήθος του γίνεται ένα μεγάλο και λαμπερό σύμβολο για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα, ειδικά δε γι αυτά που γεννήθηκαν στον τόπο μας από γονείς μετανάστες. Γίνεται ένα σύμβολο έμπνευσης για το πώς ένα παιδί πρέπει να παλέψει με μεγάλες δυσκολίες και αντιξοότητες προκειμένου να καταφέρει να αναδείξει το ταλέντο του και την αξία του.

Σήμερα στη χώρα μας βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός παιδιών μεταναστών. Στα επόμενα χρόνια θα βρίσκεται κι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών προσφύγων. Αν μείνουμε στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις και κλείσουμε το δρόμο σε αυτά τα παιδιά, τότε θα οδηγηθούμε σε μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα. Το σωστό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Το σωστό είναι η αξιοκρατία παντού και οι ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την καταγωγή των γονιών τους.

Έχοντας ζήσει για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, ευγνωμονώ πάντα τη μεγάλη αυτή χώρα για το γεγονός πως έγινε μεγάλη, ακριβώς επειδή αξιολογεί ικανότητες και όχι καταγωγές. Και δίνει ευκαιρίες να κάνουν τα όνειρά τους πράξη οι νέοι άνθρωποι που παλεύουν με πάθος γι αυτά. Γι αυτό άλλωστε και αγκάλιασαν με τόση θέρμη και τον «Greek Freak». Η δημοφιλία που απολαμβάνει στις ΗΠΑ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι απίστευτη. Δεν φάνηκε μόνο από το γεγονός πως ψηφίστηκε στην πρώτη πεντάδα για να συμμετέχει στο All Star Game του NBA. Φαίνεται κυρίως από το γεγονός πως οι Αμερικανοί έχουν μάθει να προσφέρουν σωστά το όνομά του!

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βρήκε μπροστά του όλη τη ρατσιστική προκατάληψη που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία ( και υπάρχει, μη κρυβόμαστε) για ένα παιδί που οι γονείς του κατάγονται από τη Νιγηρία. Την πάλεψε και την ξεπέρασε όμως γιατί βρήκε και ανθρώπους που σκέφτονταν διαφορετικά. Ανθρώπους που τον στήριξαν, τον ενθάρρυναν, του είπαν πως αξίζει να αγωνιστεί με πάθος για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Ευτυχώς υπάρχει και αυτή η «άλλη Ελλάδα».

Η Ελλάδα των ανθρώπων με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Αυτών που δεν ακολουθούν στερεότυπα και προκαταλήψεις αλλά πιστεύουν στην αξία του ανθρώπου, ανεξάρτητα από την καταγωγή του ή το χρώμα του. Αυτή η «άλλη Ελλάδα» που σκέφτεται και δρα χωρίς κόμπλεξ μπορεί να κάνει αληθινά θαύματα και ο Γιάννης το απέδειξε με την ίδια του τη ζωή. Από τον Τρίτωνα στα Σεπόλια μέχρι το All Star Game του NBA η διαδρομή μοιάζει εξωπραγματική. Κι όμως, γίνεται!

Γίνεται όταν δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Όταν τολμάμε κι όταν δεν αφήνουμε να πηγαίνουν χαμένα τα ταλέντα των παιδιών της Ελλάδας. Όταν βρίσκονται πλάι τους άνθρωποι που τα στηρίζουν και τα ενθαρρύνουν. Αυτή η «άλλη Ελλάδα», είναι και ο λόγος που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δηλώνει παντού περήφανος Έλληνας και τιμά με το ήθος του τη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι αρνήθηκε πρόσφατα να δώσει αυτόγραφο πάνω σε ελληνική σημαία, επισημαίνοντας την ιερότητα του συμβόλου.
Μόνο αυτή η περηφάνια μπορεί να κάνει αυτή τη χώρα να σταθεί όρθια στα πόδια της, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του κάθε Eurogroup. Τη διαφορά άλλωστε ποτέ δεν την κάνουν οι πολλοί. Την κάνουν οι λίγοι, αυτοί που δεν περιμένουν τα «έτοιμα» και δεν σταματούν να αγωνίζονται μέχρι να νιώσουν περήφανοι.

* του Σπύρου Ριζόπουλου