Ποιες είναι οι “καταστροφικές συνέπειες που θα επέλθουν με την λειτουργία των Ανεμογεννητριών και που έχουν επισυμβεί ανάλογες στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις;…
.
Αγνοούν την νομοθεσία;…..
αγνοούν την διαδικασία;…..
αγνοούν τις συμβατικές υποχρεώσεις και τις ποσοστώσεις της Ελλάδας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας(ΑΠΕ);……

αγνοούν ή μήπως όχι; …. ποιοί είναι, τελικά οι σημαντικοί λόγοι που δημιουργούν το αρνητικό κλίμα στην σημερινή “θέση” του δήμου, με τις εκτιμήσεις των ειδικών επί των ΑΠΕ και τις Περιβαλλοντικές Μελέτες εκ διαμέτρου αντίθετες.

Θα έχει καμιά θετική κατάληξη για τους “αρνητές” και ποιές θα είναι στην συνέχεια η εξελίξεις των συμφερόντων των πολιτών του δήμου Ξάνθης;

Υπάρχουν έγγραφα μεταξύ εταιρειών και δημοτικής αρχής και ποιο το περιεχόμενό τους;

Ας ελπίζουμε ότι η όλη “οχλαγωγία” είναι η …. κακή πληροφόρηση!!!!

Το κείμενο του δήμου Ξάνθης που “βλέπει” το φως της δημοσιότητας είναι:

“Ο Δήμος Ξάνθης συνεχίζει τον αγώνα του ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία ανεμογεννητριών, ενέργεια που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης και κλιμακώνει τις παρεμβάσεις του.

Την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021, κατέθεσε προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας , προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΑΜΘ, επιστολές, που περιγράφουν τις αρνητικές, καταστροφικές, επιπτώσεις των εγκαταστάσεων , σημειώνοντας, ότι εκφράζει το σύνολο των πολιτών της περιοχής μας.

Ο Δήμος Ξάνθης, συνεχίζει να υποστηρίζει τη μη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, και σε έναν αγώνα δρόμου, κατάφερε άμεσα, σε διάστημα μιας εβδομάδας, να οργανώσει τα επόμενα βήματά του, έχοντας στο πλευρό του συλλογικότητες αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα της περιοχής.

Την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, κατέθεσε ενώπιον της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, εμπεριστατωμένα και ολοκληρωμένα, τις Αντιρρήσεις του, για την απόρριψη των αιτήσεων που κατέθεσαν οι εταιρείες για τις θέσεις Δρυμός – Φανάρι – Ερμάριο και Καπετάν Θεολόγος, των Δημοτικών Ενοτήτων Σταυρούπολης και Παρανεστίου.

Ο Δήμος Ξάνθης, επιπρόσθετα, συνέδραμε και στάθηκε αρωγός, σε συλλογικότητες της περιοχής, που κινούνται στο πλαίσιο της αποτροπής εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή μας και κατέθεσαν εμπρόθεσμα τις αντιρρήσεις τους, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Εάν απαιτηθεί, ενδέχεται, μετά από σχετικές αποφάσεις των οργάνων του, να βοηθήσει ακόμη και στο κόστος σύνταξης και κατάθεσης, ανάλογων εγγράφων, στα αρμόδια όργανα.

Τέλος ο Δήμος Ξάνθης ευχαριστεί και τον Δήμο Παρανεστίου και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Αναστάσιο Καγιάογλου, για τις πρωτοβουλίες που και αυτός ανέπτυξε, για τον ίδιο σκοπό.

Οι συλλογικότητες αυτές είναι:
«ΟΙΚΟΔΡΑΣΕΙΣ ΝΕΣΤΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» Riverland,
Αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αστική εταιρεία «RODOPI ULTRA TRAIL – ROUT»,
Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Δράση και Ενέργεια – Νέστος Ροδόπη Θράκη»,
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης,
Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας «ΚΙΤΡΙΝΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ»,
Επιχείρηση XploreΤrails -Υπαίθριες Τουριστικές Δραστηριότητες
Κυνηγετικός Σύλλογος Σταυρούπολης Ξάνθης,
Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης,
Δασικός Συνεταιρισμός Εργασίας Καρυόφυτου «ΞΥΛΟΚΟΠΟΣ»,
Σωματείο «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ και ΦΙΛΩΝ ΑΝΩ ΚΑΡΥΟΦΥΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ»,
Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομέων Ξάνθης XANTHI RUNNERS,
ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ σύλλογος ο ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ.

Ο Δήμος Ξάνθης έχει κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του, ώστε να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις προς στην κατεύθυνση της μη εγκατάστασης των Ανεμογεννητριών στην περιοχή μας και είναι απόλυτα βέβαιος, από όλα τα μηνύματα που λαμβάνει, ότι το σύνολο των συλλογικοτήτων και των πολιτών της περιοχής, είναι ενάντια στην εγκατάσταση και ουσιαστικά στην υποβάθμιση και καταστροφή της Ξάνθης.
Όλοι ενωμένοι, με μια φωνή, ενάντια στην Εγκατάσταση και Λειτουργία των Ανεμογεννητριών”

Από την πλευρά του ο δημοτικός συνδυασμός του Πασχάλη Λύρατζη «ΝΕΑ ΞΑΝΘΗ» διένειμε έγγραφο κείμενο “Ψήφισμα” το οποία προτίθεται να καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 24 Μαρτίου για την υπερψήφισή του χωρίς να αιτιολογεί επαρκώς και επί της ουσίας την αρνητική του θέση για τις εγκαταστάσεις του σμήνους των ανεμογεννητριών σε ορεινές κορυφογραμμές της Δημοτικής Κοινότητας Σταυρουπόλεως Ξάνθης.

Το ερώτημα είναι ότι ποιες είναι οι “φωνές του Ξανθιώτη” που τις ενώνει και ο κ. Λύρατζης για το “όχι” είναι το ζητούμενο, επίσης….(sic)

Αναφέρει το κείμενο:

“ΠΡΟΣ: τον ΔΗΜΑΡΧΟ ΞΑΝΘΗΣ κ. Μανώλη Τσέπελη, τον ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ κ. ΜΠΟΥΤΟ ΙΩΑΝΝΗ. Παρακαλούμε να τεθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 24-3-2021.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τις τελευταίες ημέρες η τοπική κοινωνία του Δήμου Ξάνθης άλλα και όλου του Νομού, έχει αναστατωθεί, διότι δύο ιδιωτικές εταιρίες αιτήθηκαν τη χορήγηση βεβαίωσης για δημιουργία αιολικών πάρκων σε μία από τις ομορφότερες περιοχές στην Ελλάδα, στην περιοχή του χωριού Λειβαδίτη.

Ουσιαστικά οι ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να τοποθετηθούν γύρω από το χωριό Λειβαδίτη σε πολύ κοντινή απόσταση (περίπου ένα χιλιόμετρο) και “περικυκλώνουν” το χωριό από όλες τις πλευρές!

Όπως όλοι οι κάτοικοι του Νομού μας γνωρίζουμε, στην παραπάνω περιοχή βρίσκεται το “Δάσος Οξυάς στην Τσίχλα”, το οποίο είναι περιοχή προστατευόμενη διεθνώς. Φυσικά, πολύ κοντά στα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα εντοπίζουμε και τον υπέροχο Καταρράκτη του Λειβαδίτη. Η πανέμορφη περιοχή αποτελεί ζωτικό χώρο σπάνιων ζώων. Οι περιπατητές συναντάνε σπάνια είδη δέντρων, ζώων και πουλιών.

Τα έργα αυτά θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα το τοπίο και θα προκαλέσουν, εκτός των άλλων, και αισθητική ρύπανση. Φυσικά αυτό θα είναι θανάσιμο για κάθε μορφή ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και ειδικά στον τομέα του εναλλακτικού και ορεινού τουρισμού. Οι υποδομές που έχουν δημιουργήσει οι σύλλογοι του τόπου μας και οι λοιποί φορείς, όπως τα εστιατόρια, τα μονοπάτια, τα καταφύγια, θα απαξιωθούν πλήρως. Επίσης, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δραστηριότητες όπως η πεζοπορία που προσελκύει πλήθος κόσμου από όλο τον κόσμο θα ατονήσει, από την βέβαιη περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην περιοχή που σχεδιάζεται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών υπάρχει πιστοποιημένο μονοπάτι από Ευρωπαικούς Φορείς, με εκατομμύρια μέλη – πεζοπόρους. Είναι σίγουρο ότι η πιστοποίηση αυτή θα χαθεί αν, παρ’ ελπίδα το έργο αυτό προχωρήσει.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των παιδιών μας αλλά και των μελλοντικών γενεών στην απόλαυση του περιβάλλοντος, το οποίο είναι και ουσιώδες για την ευημερία του κάθε ανθρώπου και τη διατήρηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενώνουμε τις φωνές και την όποια δύναμή μας με τις φωνές κάθε Ξανθιώτη, και όχι μόνο, ο οποίος θέλει να αγωνιστεί για να μείνει ανέγγιχτη η σπάνιας ομορφιάς και φυσικού κάλλους περιοχή.

Δεν είναι δικαίωμά μας, είναι υποχρέωση στον εαυτό μας , στα παιδιά μας και στις επερχόμενες γενιές!

Προτείνουμε το παρόν ψήφισμα με απόφαση δημοτικού συμβουλίου να ενσωματωθεί ως πρόσθετη παρέμβαση στα δικόγραφα που έχουν αποσταλεί στα αρμόδια όργανα της πολιτείας από τους φορείς της περιοχής και από τον Δήμο Ξάνθης και στον αντιπεριφερειάρχη, της Π.Ε. Ξάνθης κ. Εφραιμίδη Νικόλαο και Γαλανόπουλο Δημήτρη, αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών Υποδομών και Περιβάλλοντος, προκειμένου να παρθούν ανάλογες αποφάσεις.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ, ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΑΠΑ ΣΟΦΙΑ, ΚΑΦΦΕΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ”