Ερώτημα για τις απολυμάνσεις στα σχολεία απευθύνει την Τετάρτη 6 Μαΐου, ο δημοτικός συνδυασμός “ΞΑΝΘΗ για ΟΛΟΥΣ” προς την Δημοτική Αρχή ενόψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων με την Γ’ Λυκείου να επιστρέφει στα θρανία από την Δευτέρα 11 Μαΐου με έκδηλη την ανησυχία του στο γραπτό κείμενο για το αν και κατά πόσο έγιναν απολυμάνσεις και υγειονομικά τηρούνται τα προβλεπόμενα για τον συγχρωτισμό των μαθητών στις διδακτικές αίθουσες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι:
“Κύριε Δήμαρχε
Τη Δευτέρα 11 Μαΐου ανοίγουν τα Λύκεια σε όλη χώρα και μια βδομάδα μετά στις 18 Μαΐου και τα Γυμνάσια, στο πλαίσιο της σταδιακής επιστροφής των μαθητών στην «κανονικότητα».

Επειδή δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το ζήτημα αυτό, όπως άλλωστε και για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν τις δράσεις του Δήμου όλο αυτό το διάστημα, πλην εκείνων που υποχρεωτικά μας αποστέλλετε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και αφορούν τα δια περιφοράς Συμβούλια,

ερωτάσθε:

Έχουν γίνει σχολαστικές απολυμάνσεις όλων των σχολικών χώρων, δηλαδή των αιθουσών, των κοινόχρηστων και των προαύλιων χώρων των διδακτηρίων που ανήκουν στο Δήμο Ξάνθης, προκειμένου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να επανέλθουν με ασφάλεια σε αυτά και να ξεκινήσει και πάλι κανονικά η σχολική ζωή στα σχολεία του Δήμου μας;

Έχει γίνει η διανομή των απαραίτητων καθαριστικών και απολυμαντικών σε όλα τα Λύκεια και Γυμνάσια του Δήμου μας, έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής στο μέγιστο βαθμό;

Η καθαριότητα των σχολείων, η επάρκεια των καθαριστικών και απολυμαντικών υλικών, η προσοχή στα ατομικά μέτρα προφύλαξης , η φροντίδα και η σχολαστικότητα τήρησης όλων των μέτρων υγιεινής είναι αυτά που ουσιαστικά θα κρίνουν το αποτέλεσμα του εγχειρήματος να ξεκινήσει με ασφάλεια η επόμενη μέρα στα σχολεία.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ‘’Ξάνθη για ΟΛΟΥΣ’’

Στους Δημοτικούς Συμβούλους του “Ξάνθη για Όλους” απαντάει με δελτίο τύπου που διένειμε και προσυπογράφει ο Δήμαρχος Ξάνθης την Παρασκευή 8 Μαΐου λέγοντας:

“Δήμαρχος Ξάνθης: Εμπιστευόμαστε τους νέους μας με απόλυτο τρόπο και έχουμε την ευθύνη να τους παρέχουμε τα πάντα.

Μια νέα αρχή γίνεται τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020 για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου και μαζί με τους γονείς που τους υποστηρίζουν σε κάθε τους βήμα και τους καθηγητές που δίνουν τα εφόδια για το μέλλον, καλούνται να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία και να βγουν νικητές στις εξετάσεις που θα σηματοδοτήσουν το μέλλον τους.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά, μαζί προχωρούν στο δρόμο της παιδείας και όλοι εμείς που εμπιστευόμαστε τους νέους με απόλυτο τρόπο, έχουμε την ευθύνη να τους παρέχουμε τα πάντα, για να ελπίζουμε στο αύριο της περιοχής μας, στο αύριο της κοινωνίας.

Ο Δήμος Ξάνθης με το συντονισμό του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Σουά, έχει προμηθεύσει όλες τις σχολικές μονάδες και κάθε τμήμα ξεχωριστά, με εξοπλισμό, αντισηπτικά, απολυμαντικά, σαπούνι χειρός και είδη καθαρισμού, ενώ έχει διαθέσει στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και όλες τις καθαρίστριες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε τα σχολεία μας που μπαίνουν σε λειτουργία, να είναι υποδειγματικά καθαρά.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαΐου 2020 στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, με τον Διευθυντή κ. Γεώργιο Παπαθανασίου, τον Αντιδήμαρχο κ. Μανώλη Φανουράκη , την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα. Δήμητρα Κοτσάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες, συζητήθηκε και η τελευταία λεπτομέρεια της επανόδου των μαθητών στα σχολεία, καθώς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει δώσει αναλυτικές οδηγίες για τον σκοπό αυτό.

Οι απολυμάνσεις όλων των σχολικών μονάδων έχουν ξεκινήσει με τους εξωτερικούς και αύλειους χώρους και ήδη ο προγραμματισμός περιλαμβάνει αμέσως μετά την έναρξη των μαθημάτων, την ενδελεχή απολύμανση όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, σε όλη τη διάρκεια του Σχολικού Έτους.

Καλή νέα αρχή, πρώτα στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου και από τις 18 Μαΐου 2020 και στους μαθητές του Γυμνασίου και των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου.

Είμαι βέβαιος ότι, όλα τα παιδιά με τις νουθεσίες των γονιών τους, τη συνδρομή των εκπαιδευτικών και την προσωπική τους ευθύνη, που έχουν σε υψηλό βαθμό, λειτουργούν με σύνεση, με κανόνες, με προσοχή και έτσι όλοι είμαστε και θα παραμείνουμε ασφαλείς και συγκροτημένοι.

Είμαστε εδώ, αρωγοί σε κάθε σας βήμα. Υποστηρίζουμε την κάθε σας πρωτοβουλία. Είστε το μέλλον μας Σας εμπιστευόμαστε. Προχωρήστε μπροστά
Ο Δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Χρ. Τσέπελης”