Από το Δ΄ Σώμα Στρατού ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή 09 Απριλίου 2017, θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της 76ης Επετείου της Μάχης των Οχυρών, παρουσία των θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Θράκης, όπως παρακάτω:

Οχυρό ΝΥΜΦΑΙΑΣ (Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ)

Προσέλευση κοινού     : 11:00.
Προσέλευση επισήμων : 11:30.
Επιμνημόσυνη δέηση   : 11:35.
Προσκλητήριο νεκρών : 11:45.
Εξιστόρηση της μάχης του Οχυρού Νυμφαίας: 12:00.
Κατάθεση στεφάνων     12:15.
Ξενάγηση στο Οχυρό Νυμφαίας: 12:40.

Οχυρό ΕΧΙΝΟΥ (Ν. ΞΑΝΘΗΣ)

Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου ΕΧΙΝΟΥ

IM000919.JPG

Προσέλευση κοινού    : 09:30.
Προσέλευση επισήμων: 09:40.

Τελετή στο Ηρώο χωριού ΕΧΙΝΟΥ

Προσέλευση κοινού     : 11:00.
Προσέλευση επισήμων : 11:15.
Επιμνημόσυνη δέηση   : 11:17.
Προσκλητήριο Νεκρών : 11:40.
Εξιστόρηση της μάχης του Οχυρού: 11:45.
Κατάθεση στεφάνων    : 11:55.
Μεταφορά – ξενάγηση στο Οχυρό: 12:10.

Η παρουσία του λαού της Θράκης στις εκδηλώσεις θα αποτίσει φόρο τιμής στους ηρωικούς υπερασπιστές των Οχυρών και θα προσδώσει λαμπρότητα στην επέτειο.  Η είσοδος στα Οχυρά θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941 ΟΧΥΡΑ ΕΧΙΝΟΥ- ΝΥΜΦΑΙΑΣ
Την 6ηΑπριλίου 1941 (πριν 76 χρόνια) ο Αδόλφος Χίτλερ εξαπέλυσε εναντίον της αιμορραγούσας από τον πόλεμο με την Ιταλία Πατρίδας μας 24 Επίλεκτες Μεραρχίες υπό τον Στρατάρχη Φον Λίστ σε εφαρμογή του Σχεδίου ¨ΜΑΡΙΤΑ¨ (12η Γερμανική Στρατιά).
Η άνανδρη επίθεση έγινε στα ονομαστά φρούρια της ¨Γραμμής Μεταξά¨, στην Μακεδονία και Θράκη, όπου οι ολιγάριθμοι Έλληνες μαχητές πολέμησαν τον εισβολέα, αμύνθηκαν, κέρδισαν και έχασαν μάχες και τελικώς όταν έληξε ο άνισος αγώνας τους, δέχθηκαν ¨Στρατιωτικές τιμές¨ από τον ίδιο τον αντίπαλό τους.

Στις 05:15΄ το πρωί της 6ης Απριλίου, στην Βουλγαρία βρισκόταν τα Γερμανικά στρατεύματα, ¨χωρίς να τηρηθούν τα συνήθη διπλωματικά έθιμα του τελεσιγράφου και της παροχής προθεσμίας προς απάντησιν¨, εισέβαλαν στο Ελληνικό έδαφος και την 05:30΄ ώρα της ίδιας ημέρας ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Έρμπαχ, επέδωσε στον Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή διακοίνωση, με την οποία ¨διετυπούντο αστήρικτοι ισχυρισμοί παραβιάσεως της ουδετερότητας¨ και ανηγγέλετο η εισβολή.
Απέναντι στις Μεραρχίες των Γερμανών, ελάχιστοι Έλληνες υπερασπιστές του Πατρίου εδάφους έγραψαν στα οχυρά Μεταξά νέες σελίδες δόξης.

Ιστίμπεη, Κελκαγιά, Ρούπελ, Περιθώρι, Εχίνος, Νυμφαία και άλλα οχυρά φτιαγμένα από Ελληνικά χέρια από το 1936 μέχρι το 1940, έγιναν ο τάφος των Στρατευμάτων του Χίτλερ.

Στις τέσσερις ημέρες που διήρκεσε η μάχη, οι υπερασπιστές των οχυρών πολεμώντας με απαράμιλλη γενναιότητα προκάλεσαν τρομερές απώλειες στους Γερμανούς, οι οποίοι μη μπορώντας να τα καταλάβουν, τα παρέκαμψαν.

Ο ξένος και ο Ελληνικός τύπος της εποχής έγραψανγια την ανέντιμη επίθεση των Γερμανών εναντίον της Πατρίδος μας και για τον άνισο αγώνα των Μεραρχιών του Χίτλερ εναντίον των οχυρών Μεταξά.

Παραθέτω ημερομηνίες σταθμούς στην ιστορία μας, ημερομηνίες που φέρουν στην φαντασία μας γεγονότα ασύλληπτου ηρωισμού σαν μνημόσυνο γι’ αυτούς που θυσίασαν την ζωή τους στην άνιση αναμέτρηση με τους Γερμανούς.

9 Απριλίου 1941
Η Ταξιαρχία του Έβρου, μετά τον αγώνα προκαλύψεως (από το Παπίκιο όρος μέχρι τον Έβρο ποταμό), σύμφωνα με το πολεμικό Σχέδιο, εισέρχεται στην Ανατολική Θράκη και αφοπλίζεται. Ο Διοικητής της Υποστράτηγος Ιωάννης Ζήσης ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ στα Ύψαλα.

18 Απριλίου 1941
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξανδρος Κορυζής δεν αντέχει την ατιμωτική ανακωχή, δεν αποποιείται την οποιαδήποτε ευθύνη, δε δέχεται την άδικη μοίρα της Ελλάδος και ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ στην Αθήνα.

23 Απριλίου 1941
Ο Ταγματάρχης Πυροβολικού Κων/νος Βερσής, Διοικητής Μοίρας Πυροβολικού, όταν αναγκάζεται να παραδώσει τα πυροβόλα του στους Γερμανούς, σύμφωνα με τους όρους της ανακωχής, εκεί στην τιμημένη Ηπειρωτική γη, στο ύψωμα της Ραψίστας, κοντά στα Γιάννενα ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ, ενώ οι άντρες του ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο.

27 Απριλίου 1941
Η Αθήνα, νεκρή πόλη, κρύβει το πρόσωπό της, ενώ ο κατακτητής περνά από τους δρόμους της. Εκεί ψηλά στην Ακρόπολη, ο ανάλγητος Γερμανός Αξιωματικός, δίνει εντολή στον Εύζωνο Κωνσταντίνο Κουκίδη, φρουρό της Σημαίας μας, να την αφαιρέσει για να αναρτήσει τη σβάστικα με τον αγκυλωτό σταυρό και εκείνος περήφανος την υποστέλλει κλαίγοντας και ψάλλοντας το Εθνικό Ύμνο, τυλίγεται με το ¨Γαλάζιο Σύμβολο του Ελληνισμού¨ και εμπρός στα μάτια του έκπληκτου εχθρού ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ, πέφτοντας από τον Ιερό Βράχο.

2 Μαΐου 1941
Η μεγάλη Ελληνίδα Πηνελόπη Δέλτα, μη αντέχοντας την παρουσία του Γερμανού κατακτητή, ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ, στην Κηφισιά.
Ας ψάξουμε να βρούμε ιστορία άλλου Έθνους που να αναφέρει παρόμοια γεγονότα. Δεν θα βρούμε.
Ο ίδιος ο Χίτλερ, το Μάιο του 1941, ενώπιον του Γερμανικού Ράιχσταγκ, ομολόγησε: «Η ιστορική δικαιοσύνη με υπεχρέωσε να διατυπώσω ότι από όλους τους αντιπάλους τους οποίους αντιμετωπίσαμεν, ο Έλλην στρατιώτης επολέμησεν με ύψιστονηρωισμόν και αυτοθυσίαν και εσυνθηκολόγησενμόνον όταν η περαιτέρω αντίστασίς του ήτο αδύνατος και κατά συνέπειαν ματαία».

ΑΞΟΝΕΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ
α. Σμόλγιαν – Εχίνος – Ξάνθη
Το οχυρό του Εχίνου αποτελούνταν από 4 συγκροτήματα υπόγεια που κατασκευάσθηκαν και αυτά από το 1936 έως το 1940.

Οι Γερμανοί επιτέθηκαν από τις πρωινές ώρες της 6ης Απριλίου, τα Ελληνικά τμήματα προκαλύψεως υποχώρησαν προς ΜΕΛΙΒΟΙΑ καταστρέφοντας το δρόμο και ανατινάζοντας τις γέφυρες ενώ ταυτόχρονα εκκενώθηκαν τα χωριά βορείως του οχυρού και οι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στον Κένταυρο.

Απέναντι στην Γερμανική αποφασιστικότητα της 164ης Μεραρχίας Πεζικού, οι Έλληνες υπερασπιστές εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι έβγαιναν την νύχτα από τα οχυρά και εξουδετέρωναν τις ομάδες δολιοφθοράς που προσπαθούσαν να ανατινάξουν τα έργα.

Μετά από σφοδρές μάχες στις οποίες οι Γερμανοί έχασαν περί τους 200 άνδρες (χωρίς καμία Ελληνική απώλεια), το πρωί της 8ης Απριλίου οι Γερμανοί άλλαξαν την τακτική τους. Επικέντρωσαν την προσοχή τους στο συγκρότημα ¨Μ¨ του οχυρού με σφοδρούς βομβαρδισμούς και μετά από αγώνα σώμα με σώμα εισέβαλαν στις στοές.

Αργότερα οι Γερμανοί στράφηκαν κατά των άλλων 3 συγκροτημάτων, όπου κατόρθωσαν να διοχετεύσουν μέσα από τους αεραγωγούς ασφυξιογόνα αέρια. Τη νύχτα η εκκένωση πραγματοποιήθηκε με τάξη και η φρουρά του οχυρού αποσύρθηκε στον ΚΕΝΤΑΥΡΟ, όπου ήσαν συγκεντρωμένοι οι κάτοικοι της περιοχής.

Ο Διοικητής του οχυρού Εχίνου Τχης (ΠΖ) ΧρήστοςΔρακούσης ανέφερε :
«Το συγκρότημα Μ κατελήφθη. Τα έργα της μετωπικής αμύνης Αναρρωτηρίου και Διμοιριών Ισαύρου κατεστράφησαν. Το παρατηρητήριον μου κατεστράφη. Τα βλήματα όλμων εξηντλήθησαν»

Εκεί πληροφορήθηκε ότι οι πόλεις της Ξάνθης και της Κομοτηνής είχαν πέσει στα χέρια των Γερμανών. Μετά από αυτό η φρουρά εξαναγκάσθηκε σε παράδοση.

Στο χωριό ΕΧΙΝΟΣ υποδέχθηκε τους άνδρες ο Διοικητής της Γερμανικής Μεραρχίας που τους είχε επιτεθεί και τους συνεχάρει με τα λόγια «Είστε γενναίος Στρατός και άξιος καλύτερης τύχης». Στη συνέχεια επετράπει ο ενταφιασμός των νεκρών που έπεσαν ηρωικά μέσα στις στοές που προωθημένου Συγκροτήματος και η φρουρά οδηγήθηκε στην Ξάνθη.

Ο αγώνας του οχυρού του Εχίνου είχε τελειώσει. Οι απώλειες των Ελληνικών δυνάμεων ήσαν 23 άνδρες ενώ των Γερμανών υπερέβαιναν τους 300 νεκρούς και τους 1000 τραυματίες.
ΝΕΚΡΟΙ
1 Λχίας Γιαννούλης Ηλίας
2 Λχίας Λυμπερίου Ιωάννης
3 Λχίας Ρήγας Δημήτριος
4 Υδνέας Καραπιπέρης Μιχαήλ
5 Στρτης Γιαννούλας Ηλίας
6 Στρτης Κάμτζε Τζεμαλί
7 Στρτης Καραμπέσης Ιωάννης
8 Στρτης Καφεδάμης Ηλίας
9 Στρτης Κοντόπουλος Μιχαήλ
10 Στρτης Κωστόπουλος Παναγιώτης
11 Στρτης Λάμαρης Ευθύμιος
12 Στρτης Λουρεξής Γεώργιος
13 Στρτης Μαυραγάνης Ιωάννης
14 Στρτης Μπατζίδης Γεώργιος
15 Στρτης Μπασινάς Γεώργιος
16 Στρης Νταϊφώτης Αθανάσιος
17 Στρτης Ντελή Λατίφ Χασάν
18 Στρτης Παπαδερός Εμμανουήλ
19 Στρτης Σταύρου Σταύρος
20 Στρτης Στρίγκας Ανδρέας
21 Στρτης ΤσαλάηΚαδίρΡεφάτ Αχμέτ
22 Στρτης Τζημούλας Ελευθέριος
23 Στρτης Τριπολιτάρχης Παύλος

β. Κίρτζαλι – Νυμφαία – Κομοτηνή
Το οχυρό της Νυμφαίας, το τελευταίο προς Ανατολάς συγκρότημα της ¨Γραμμής Μεταξά¨ σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από Ελληνικά χέρια μεταξύ 1936 – 1940.
Η επίθεση των Γερμανών άρχισε την 06:05΄ ώρα της 6ης Απριλίου με την 50η Μεραρχία και το Πυροβολικό του 30ου Σώματος Στρατού έβαλε καταιγιστικά πυρά.
Περί την 08:30΄ τμήματα του Γερμανικού Πεζικού κατάφεραν να εγκατασταθούν στα υψώματα ΔΡΑΓΑΤΗΣ και ΦΡΟΥΡΟΣ, ενώ συγχρόνως εμφανίστηκαν μηχανοκίνητα τμήματα στο δρομολόγιο Κίρτζαλι – Νυμφαία. Το οχυρό εβάλετο από όλες τις πλευρές.
Οι προσπάθειες των Γερμανών για κατάληψη του οχυρού συνεχίζονταν με πείσμα, μπρός στον ηρωισμό των ολιγάριθμων υπερασπιστών.
Την 21:00΄ ώρα της 7ης Απριλίου, οι Γερμανοί κατορθώνουν με χρήση φλογοβόλων να καταλάβουν ένα μεμονωμένο πολυβολείο και μετά από αγώνα στις στοές να μπουν στο εσωτερικό του οχυρού.
Περί την 23:30΄ ώρα ο Διοικητής του οχυρού Ταγματάρχης Πεζικού Αλέξανδρος Αναγνωστός (πολέμησε από τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13 μέχρι τη μάχη των οχυρών) διέταξε την παύση των πυρών και παρέδωσε το ηρωικό οχυρό.
Η γιγαντομαχία της Νυμφαίας τελείωσε αφού στοίχισε στους Γερμανούς ακριβό φόρο αίματος. Οι απώλειες της φρουράς του οχυρού ήταν μόνο 7 νεκροί και 23 τραυματίες.
ΝΕΚΡΟΙ
1 Δνέας Κορώνης Γεώργιος
2 Στρτης Κιουλμπαξιώτης Εμμανουήλ
3 Στρτης Μαλλιαράκης Ιωάννης
4 Στρτης Τσικνάκης Γεώργιος
5 Στρτης Μπάφας Γεώργιος
6 Στρτης Πατίρης Ευστράτιος
7 Στρτης Καραγεωργίου Γεώργιος
ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
1 Δνέας Ορφανός Εμμανουήλ
2 Στρτης Μπακογιάννης Απόστολος
3 Στρτης Λελούδας Δημήτριος
4 Στρτης Πατεράκης Εμμανουήλ
5 Στρτης Καλατζής Γεράσιμος
6 Στρτης Μπιτζεράκης Ιωάννης
7 Στρτης Χρυσάφης Ιωάννης
8 Δνεας Κεφαλάκης Αντώνιος
9 Στρης Κατραμάδος Χρήστος
10 Στρτης Πατακός Γεώργιος
11 Στρτης Λαγογιάννης Κωνσταντίνος
12 Στρτης Καλιαμός Μιχαήλ
13 Στρτης Καφετζάκης Ελευθέριος
14 Στρτης Σταμπαλάς Λεωνίδας
15 Στρτης Δεδίδης Σιδέρης
16 Στρτης Μελλισόβας Θωμάς
17 Στρτης Γιαννής Δημήτριος
18 Στρτης Καρχιλάκης Εμμανουήλ
19 Στρτης Σαββοϊδάκης Γεώργιος
20 Στρτης Δρατσέλος Σπυρίδων
21 Λχίας Κακαριάδης Λάμπρος
22 Στρτης Κιτσάκης Ιωάννης
23 Λχίας Γούναρης Ανδρόνικος

Το χάραμα της νέας ημέρας βρίσκει το Διοικητή του οχυρού να οδηγείται, αιχμάλωτος πλέον, στο Στρατηγό Χόλιντ Διοικητή της 50ης Γερμανικής Μεραρχίας.

Ο Στρατηγός σηκώθηκε από τη θέση του, έλαβε τη στάση της προσοχής, του έσφιξε το χέρι και του είπε: «Το Γερμανικό Έθνος, δι’ εμού συγχαίρει τους υπερασπιστές του οχυρού, οι οποίοι επεσκίασαν τη δόξα του Λεωνίδα και του Θεμιστοκλή. Σας παρακαλώ πολύ, αυτά να τα διαβιβάσετε σε όλους τους αξιωματικούς και οπλίτες του οχυρού. Χθες το βράδυ, τα ραδιόφωνα του Βερολίνου και του Λονδίνου, έψαλαν ύμνους για σας».

Και ο Διοικητής του οχυρού, απάντησε : «Ουδέν επράξαμεν, Στρατηγέ, παρά μόνον το καθήκον μας σαν υπερασπιστές τμήματος του πατρίου εδάφους».

Γνώρισα δύο (2) επιζώντες πολεμιστάς του Οχυρού της Νυμφαίας, τον Γεώργιο Λιπορδέζη από τις Σάππες και τον Νικόλαο Κατσικάκη από την Κρήτη. Η συνομιλία μεταξύ τους ήταν συγκινητική.

Εκδόθηκαν αξιόλογα βιβλία για τις Μάχες της περιόδου αυτής, όπως του Δ΄ΣΣ (Η Εποποιΐα της Μάχης των Οχυρών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), του ΓΕΣ για τα Οχυρά Νυμφαίας και Εχίνου, τα οποία συνέγραψε ο Ταξίαρχος Γεώργιος Καραμπατσόλης, του Τχη Ηλία Κοτρίδη (¨ΡΟΥΠΕΛ¨, Αναμνήσεις των Πρωταγωνιστών) και άλλα με σχεδιαγράμματα, φωτογραφίες, αφηγήσεις των μαχών, συνεντεύξεις μαχητών που έλαβαν μέρος, δημοσιεύματα εφημερίδων και ονόματα πεσόντων ηρωϊκά υπέρ Πατρίδος
Την Μάχη των οχυρών ακολούθησε το μεγαλείο του Έλληνα της Εθνικής Αντίστασης. Και ύστερα ο αλληλοσπαραγμός. Και ύστερα ο εξανδραποδισμός των πόλεων και της Ελληνικής υπαίθρου. Και ύστερα η ανασυγκρότηση.

Και σήμερα ο ευδαιμονισμός και η πορεία του Ελληνικού Λαού στον όλεθρο εξαιτίας ανίκανων πολιτικών.
Αιωνία η μνήμη σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν και έπεσαν για την Πατρίδα, για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι.

*του Αντγου ε.α. Νικολάου Φωτιάδη
Επίτιμου Υδκτή Δ΄ΣΣ