Σχεδόν 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα στο κυριότερο στρατιωτικό νοσοκομείο του Αφγανιστάν, στην καρδιά της πρωτεύουσας Καμπούλ, από ενόπλους που είχαν μεταμφιεστεί σε γιατρούς.

Άνδρες των αφγανικών ειδικών δυνάμεων, έξι ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης, κατέβηκαν με σχοινιά από ελικόπτερο στην οροφή του νοσοκομείου «Σαρντάρ Νταούντ Χαν», μπήκαν στο κτίριο κι έδωσαν τέλος στον εφιάλτη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των ασθενών.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας του Αφγανιστάν, τον στρατηγό Νταούντ Ουαζίρι, η πλειονότητα των θυμάτων –πέραν των νεκρών υπάρχουν τουλάχιστον πενήντα τραυματίες– είναι «ασθενείς, γιατροί και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού».

Ο στρατηγός Ουαζίρι έκανε λόγο για «τουλάχιστον 30 νεκρούς και 50 τραυματίες», ωστόσο το νοσοκομείο της ιταλικής ΜΚΟ Emergency, το οποίο ειδικεύεται στις χειρουργικές επεμβάσεις σε θύματα πολέμου και βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλο στο στρατιωτικό νοσοκομείο που δέχθηκε την επίθεση, ανέφερε ότι μόνο το προσωπικό του καταμέτρησε «38 νεκρούς και 70 τραυματίες».

Αντιμέτωπο με την επίθεση των τεσσάρων ανδρών, που έπεσαν όλοι τους νεκροί από τα πυρά των ανδρών των ειδικών δυνάμεων, το νοσοκομείο των 400 κλινών βίωσε μια ημέρα απόλυτου τρόμου, με τους κρότους των αυτομάτων όπλων και τις εκρήξεις να μη σταματούν επί ώρες.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος με ανάρτησή της στον ιστότοπο Telegram. Από την πλευρά τους, οι αφγανοί Ταλιμπάν διέψευσαν ότι ενεπλάκησαν στην επίθεση μέσω Twitter. Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στις αφγανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξέφρασαν αμφιβολίες τόσο για τη διάψευση, όσο και για την ανάληψη της ευθύνης από το ΙΚ.

Την επίθεση καταδίκασαν τα Ηνωμένα Έθνη, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, με εκπρόσωπο του να κάνει λόγο για μια «άνανδρη» επίθεση, που δείχνει την «βαρβαρότητα» και την «απανθρωπιά αυτής της συμμορίας τρομοκρατών».

Δυτικές πρεσβείες βρίσκονται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το νοσοκομείο που δέχθηκε επίθεση, στη συνοικία Ουαζίρ Άχμπαρ Χαν, η οποία έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.