Εκρηκτική η τιμή του κακάο λόγω Ελ Νίνιο – Το διεθνές «ράλι» φέρνει τιμές – φωτιά στη σοκολάτα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Τουρισμός για όλους 2024”: Που θα βρείτε τα αποτελέσματα

Ο στόχος είναι μια δίκαιη τουριστική ανάπτυξη που να...

Sunlight Group: Εντυπωσιακές επιδόσεις για 3η συνεχόμενη χρονιά

Η Sunlight Group, μέλος του διεθνούς επενδυτικού Oμίλου Olympia...

Εκρηκτική άνοδο σημειώνει η τιμή του κακάο τους τελευταίους μήνες καθώς πρόκειται για το πιο «καυτό» εμπόρευμα πλέον στον κόσμο, το οποίο ξεπέρασε ακόμη και την τιμή του χαλκού, προσθέτοντας ένα ακόμη προϊόν στη μακρά λίστα των προϊόντων που σημειώνουν τεράστια άνοδο τιμής.

Μόλις την περασμένη Τρίτη η τιμή ξεπέρασε ακόμη και το όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, ενώ πριν από έναν χρόνο η τιμή ήταν κάτω από 3.000 δολάρια.

Αιτία για το συνεχιζόμενο ράλι είναι η φτωχή συγκομιδή από τις μεγαλύτερες παραγωγούς  χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού. οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 60% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής.

Οι διεθνείς τιμές του κακάο έχουν αυξηθεί κατά  60% περίπου, ενώ έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος, χωρίς ωστόσο  οι απολαβές να φτάνουν όμως στις τσέπες των εργατών συγκομιδής.

Στην ακραία φτώχεια που ζουν οι αφρικανικές χώρες – παραγωγοί, καθώς οι τιμές του κακάο τριπλασιάστηκαν μέσα σε λίγους μήνες, χωρίς όμως να βελτιώσει τις συνθήκες των αγροτών που συνεχίζουν να ζουν υπό ακραία φτώχεια με ότι συνεπάγεται αυτό, όπως  υποσιτισμό και παιδική εργασία.

Παρόλα αυτά όμως οι αγρότες που ασχολούνται με την καλλιέργεια του κακάο δεν μπορούν να ζήσουν από την εργασία τους. Εδώ και δεκαετίες πλήττονται από τη φτώχεια, τον υποσιτισμό και την παιδική εργασία.

Η έκρηξη τιμής στην σοκολάτα

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν η σοκολάτα μετατρέπεται σε νέο είδος πολυτελείας καθώς προβλέπουν επιπλέον ανατιμήσεις που θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές τους προσεχείς μήνες. Αναζητώντας εναλλακτικές μάλιστα, αρκετές επιχειρήσεις στο εξωτερικό έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, είτε μειώνοντας το μέγεθος των προϊόντων τους είτε διαφοροποιώντας τα συστατικά τους και την περιεκτικότητα σε κακάο.

Στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις στα προϊόντα με πρώτη ύλη στο κακάο κυμαίνονται έως τώρα σε μονοψήφιο ποσοστό με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τον Φεβρουάριο του 2024 η κατηγορία «ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά» κατέγραψε άνοδο κατά 5,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα Φεβρουάριο του 2023.

Κίνδυνος να εξαφανιστούν τα κακαόδεντρα.

Τα κακαόδεντρα ευδοκιμούν κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες υγρασίας και βροχοπτώσεων που τις συναντάμε σε συγκεκριμένα μέρη του Ειρηνικού. Ωστόσο εξαιτίας τις υπερθέρμανσης του πλανήτη και τις κλιματικής αλλαγής η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί πως οι συνθήκες αυτές δεν είναι βέβαιο πως θα υπάρχουν τα επόμενα 30 χρόνια.

spot_img