Εγνατία οδός!!! ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της χώρας χωρίς Τροχαία Αστυνόμευση.

Ο μοναδικός Αυτοκινητόδρομος χωρίς να υπάρχει Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων.
Τροχαία Αυτοκινητόδρομων για 30 χιλιόμετρα στα Τρίκαλα και οχι στην Εγνατία Οδό.
Η Εγνατία οδός αποτελεί τμήμα της European Road 90 DE.

Η Εγνατία οδός είναι ο Αυτοκινητόδρομος που ενώνει δύο ηπείρους!!!, δέχεται την μεγαλύτερη κίνηση Φορτηγών (Η μεγαλύτερη διακίνηση αγαθών προς την Ευρώπη,την μεγαλύτερη κίνηση αλλοδαπών οχημάτων (Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Τουρκίας καθώς και από Ευρωπαϊκές χώρες που εργάζονται χιλιάδες πολίτες, ο αυτοκινητόδρομος με τις περισσότερες ιδιαιτερότητες λόγω καιρικών συνθηκών! …και το σημαντικότερο όλων αυτοκινητόδρομος με τα περισσότερα Θανατηφόρα Ατυχήματα;.

Μήπως γνωρίζει κάποιος το γιατί.

Εγνατία οδός είναι γνωστή και ως ο δρόμος όπου βρίσκουν τον θάνατο πολλές αρκούδες που προσπαθούν να τον διασχίσουν, εξαιτίας της απουσίας επαρκώς ισχυρών προστατευτικών κιγκλιδωμάτων κατά μήκος του δρόμου. Εξαιτίας των ελλειπών μέτρων, έχουν σκοτωθεί δεκάδες αρκούδες από τότε που δόθηκε στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος.

Ο Αυτοκινητόδρομος 2 (Α2), γνωστός και ως Εγνατία Οδός, είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας με μήκος 670 χιλιόμετρα και αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού 90. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1994 και 2009

Μήκος  670 χλμ
Δυτικό τέρμα, η Ηγουμενίτσα
Ανατολικό τέρμα, συνοριακός σταθμός Γέφυρας των Κήπων
Τοποθεσίες, Περιφέρειες
Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία & Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Σημαντικές πόλεις
Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Γρεβενά, Κοζάνη, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή & Αλεξανδρούπολη

Η σύγχρονη Εγνατία Οδός κατασκευάστηκε κοντά στην Εθνική Οδό 2 την οποία και αντικατέστησε στο μεγαλύτερο ποσοστό της στο τμήμα από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τους Κήπους. Το όνομά της προέρχεται από την Αρχαία Εγνατία Οδό που διέσχιζε την ίδια σχεδόν περιοχή.

Ο αυτοκινητόδρομος έχει δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ένα με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα κι ένα με κατεύθυνση προς Κήπους Έβρου, χωριζόμενα από διαχωριστική νησίδα στη μέση. Κάθε ρεύμα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μια λωρίδα έκτακτης ανάγκης και στο τμήμα Κλειδί – Λαγκαδάς τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία Λ.Ε.Α. Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι τα 130 χλμ/ώρα.

Τροφοδοτείται από τέσσερα λιμάνια και έξι αεροδρόμια και περιλαμβάνει πλήθος σηράγγων, γεφυρών και ανισόπεδων κόμβων. Τη διαχείριση και συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου έχει αναλάβει η Εγνατία Οδός Α.Ε.[2], η οποία κατασκευάζει παράλληλα και πέντε κάθετους οδικούς άξονες που συνδέουν την Εγνατία με τα βόρεια σύνορα της χώρας.\

Τα μόνα που πολλαπλασιάζονται επί της Εγνατίας Οδού είναι τα… διόδια.
Δεν έχει σταθμούς ανάπαυσης, τροφοδοσίας καυσίμων και οδική βοήθεια αν χρειαστεί.
Έγιναν προ πολλών χρόνων πολλές προτάσεις από Σωματεία βενζινοπωλών ειδικότερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για την συνεργασία του Ελληνικού Κράτους, βλπ. την Εγνατία Οδό Α.Ε. , για την δημιουργία σταθμών ανάπαυσης και τροφοδοσίας σε καυσιμα των οχημάτων που κινούνται επί της “Εγνατίας”. Δεν υπήρξε πρόοδος στις προτάσεις αυτές παρά μόνο από τους εκάστοτε υπουργούς Ανάπτυξης και Μεταφορών ότι ….Θα δούμε συνολικά το θέμα!!!!

Πρόοδος στο θέμα συζήτησης και στις προτάσεις, λένε οι ενδιαφερόμενοι βενζινάδες είναι ότι σκοπός των Κυβερνώντων είναι να τα εκχωρήσουν σε πολυεθνικά τραστ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δια των εδώ εκπροσώπων τους…..

Όσο δε για την σύμπραξη, ανάπτυξη και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες έχουμε και τις … εξαγγελίες!!!