Η απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου να υποβαθμίσει το Γενικό Λύκειο στην Ορεινή Σταυρούπολη Ξάνθης είναι το επόμενο ισχυρό “χτύπημα” για την αποψίλωση της περιοχής από τους κατοίκους που παραμένουν στην ευρύτερη περιοχη στις πατρογονικές τους εστίες, με τον κίνδυνο τώρα να μεταναστεύσουν προσπαθώντας να δώσουν όσο το δυνατόν καλύτερη μόρφωση στα παιδιά τους.

Η αποψίλωση της περιοχής ξεκίνησε πριν χρόνια όταν η απόφαση να κλείσει το “Στρατόπεδο Αναλογίδη” στέρησε την περιοχή από ένα σοβαρό πνεύμονα πλήθους νέων ανθρώπων και την αίσθηση ότι τους θεωρεί η Πατρίδα κατοίκους… υπό προθεσμία.

Η συνέχεια ακόμη χειρότερη. Έκλεισαν την τράπεζα, το Ταχυδρομείο, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, υποβάθμισαν το Κέντρο Υγείας, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται για το προστιθέμενο κόστος παραμονής τους στον … τόπο τους. Διαμαρτυρίες είς ώτα μη ακουόντων.

Για να διασκεδάσουν την απαισιοδοξία των περίπου 2.500 κατοίκων της περιοχής από τους 15.000 πριν μερικά χρόνια, ακούγονται από πολιτικών χειλέων ανέξοδες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις με τελευταίες αυτές του Υπ. Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμένου περί επαναδραστηριοποίησης του Στρατοπέδου Αναλογίδη δια της εγκαταστάσεως κλιμακίου της ….Νέας ΜΟΜΑ, δυο χρόνια μετά, ακόμα περιμένουν….

Η πρώτη έγγραφη διαμαρτυρία για το νέο χτύπημα στην Περιοχή του πρώην δήμου Σταυρούπολης με τους 10 μεγάλους οικισμούς της έρχεται από την ΝΟΔΕ Ν.Δ. για την σχολική αποψίλωση:
“Με την με Αρ. Πρωτ. 26735/Δ2 απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποφασίστηκε η μετατροπή, από το σχολικό έτος 2017-2018, του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Σταυρούπολης Ξάνθης, σε Λυκειακές Τάξεις προσαρτημένες στο Ημερήσιο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Ξάνθης, οδηγώντας στην ουσιαστική υποβάθμιση της εκπαίδευσης αλλά και στην συνολική υποβάθμιση της περιοχής.

Από την απόφαση μεταξύ άλλων, προκαλείται κατάργηση της λειτουργίας του σχολείου ως εξεταστικό κέντρο για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ δημιουργείται κίνδυνος μη λειτουργίας του συνόλου των κατευθύνσεων.

Καλούμε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και την ΕΛΜΕ Ξάνθης, να ενημερώσουν τους πολίτες για τις συνέπειες της παραπάνω απόφασης, καθώς μέχρι τώρα παρέλειψαν να πράξουν τούτο, ενώ εκφράζουμε την πλήρη απογοήτευση μας για την παντελή έλλειψη προάσπισης των συμφερόντων του Νομού Ξάνθης από τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.”