Με μια ακόμη καρναβαλική παρέλαση να ολοκληρώνετε, τα άρματα να προχωράνε στους χώρους αποθήκευσης και τους χιλιάδες καρναβαλιστές να συνεχίζουν τον χορό και την διασκέδαση στους χώρους τερματισμού της διαδρομής που ακολουθεί η μεγάλη παρέλαση φτάνουμε στην κοίτη του Κόσυνθου.

Όπως κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις που κρατάνε για 15 μέρες και θέλουν να σηματοδοτήσουν την αρχή της Σαρακοστής με τελευταία την Κυριακή της Τυρινής, στην Ξάνθης των Καρναβαλικών εκδηλώσεων για 52 χρόνια κλείνουν οι εκδηλώσεις με το Ξανθιώτικο έθιμο “το κάψιμο του Τζάρου”.

Οι φλόγες από τα πουρνάρια που καίγονται φτάνουν και πολλές φορές ξεπερνούν το ύψος της γέφυρας στο τέρμα της Βασ. Σοφίας, ύψους περισσοτέρων των 25 μέτρων και στην κορυφή ο Βασιλιάς Καρνάβαλος.

Πλήθος καρναβαλιστών και επισκεπτών παρακολουθούν την φαντασμαγορική πυρά και το ιδιαίτερο κάψιμο των κλαδιών από πουρνάρια που μαζεύουν καρναβαλιστές από τον παρακείμενο δασικό χώρο του περιαστικού δάσους.

Ταυτόχρονα ένα φαντασμαγορικό show από πυροτεχνήματα αλλάζει την διάθεση όλων.

Ο “Τζάρος” ή “Τζάρους” κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε ένα σωρό από πουρνάρια.

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καίγονταν στο κέντρο αλάνας ή πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το Καλοκαίρι…. ψύλλους.

Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες κάτοικοι της ομώνυμης γειτονιάς που αναβιώνει το Έθιμο από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης .