Στις 20:53 ακριβώς, το βράδυ της Παρασκευής, ξεκίνησε το διάγγελμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τουρκικά μέσα να αναφέρουν πως επελέγη η συγκεκριμένη ώρα καθώς συμβολίζει το έτος 2053 και την συμπλήρωση 600 ετών από την την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.
Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία.
«Aκυρώνουμε την πληρωμένη είσοδο, καθώς η Αγιά Σοφιά εγκαταλείπει το μουσειακό καθεστώς. Η κοινή παγκόσμια κληρονομία της Αγιάς Σοφιάς, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο με το νέο της καθεστώς, με τρόπο ειλικρινή και αυθεντικό. Οι πόρτες της Αγιάς Σοφιάς θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, Μουσουλμάνους και μη Μουσουλμάνους. Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε σύντομα τις προετοιμασίες και να την ανοίξουμε για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου», είπε μεταξύ άλλων, στο διάγγελμά του.
«Δεν θα υπάρχει εισιτήριο, το καταργούμε. Είναι θέμα κυριαρχίας της Τουρκίας το πώς θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία. Θα εκληφθεί σαν παραβίαση της κυριαρχίας μας η όποια αντίδραση στην απόφαση της δικαιοσύνης μας», πρόσθεσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος, χαρακτήρισε επίσης την Αγία Σοφία «μαργαριτάρι» της Κωνσταντινούπολης. Όσον αφορά στους Χριστιανούς είπε πως «θα είναι ευπρόσδεκτοι και θα διαπιστώσουν και οι ίδιοι πως δεν ισχύουν οι εκ του αντιθέτου φήμες».
«Στην Τουρκία υπάρχουν 435 εκκλησίες και συναγωγές ανοιχτές για λατρεία και η σημερινή απόφαση μας επέτρεψε να απαλλαχθούμε από την κατάρα του Φατίχ. Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση για την Αγία Σοφία, η οποία ελήφθη από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας. Κατανοούμε όλες τις απόψεις που κατατίθενται στη διεθνή αρένα», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.
Millete Sesleniş
Δημοσιεύτηκε από Recep Tayyip Erdoğan στις Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020
Χαλιά, κουρτίνες και ειδικός φωτισμός στις αλλαγές που σχεδιάζονται για την Αγία Σοφία.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί «πρωταγωνιστεί» σήμερα στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου, ο οποίος αποκαλύπτει και τον τρόπο λειτουργίας από τις 24 Ιουλίου και μετά, οπότε αναμένεται και η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό του ναού.
Η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή τόσο για προσευχή των πιστών όσο και για τους τουρίστες που θέλουν να την επισκεφθούν, όπως άλλωστε υποστήριξε στο χθεσινό του διάγγελμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτή τη στιγμή εξετάζονται διάφορα σενάρια για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ενώ έχουν κατατεθεί προτάσεις για το πώς θα καλυφθούν οι αγιογραφίες κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής.
Σύμφωνα με τη Hurriyet, το ένα σενάριο είναι να τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες ή ξύλινα παραβάν, που θα κλείνουν κατά τη διάρκεια της προσευχής.
Παράλληλα, στο «τραπέζι» βρίσκεται και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν κάποια φωτιστικά τρικ για να μην διακρίνονται οι αγιογραφίες.
Σύμφωνα με τον υπόλοιπο τουρκικό Τύπο, δεν αποκλείεται στο πάτωμα να τοποθετηθούν χαλιά που θα φωτίζονται την ώρα της προσευχής, για να σκοτεινιάζει ο υπόλοιπος χώρος.
Διάκοσμοι της βυζαντινής περιόδου, από την πριν την Άλωση εποχή που η Αγία Σοφία λειτουργούσε ως εκκλησία, θα διατηρηθούν χωρίς να καλυφθούν, εφόσον δεν απεικονίζουν πρόσωπα. Η απεικόνιση προσώπων απαγορεύεται στο σουνιτικό Ισλάμ.
Το μαρμάρινο δάπεδο θα καλυφθεί με τάπητα και όπου υπάρχουν βαθουλώματα και φθορές θα γίνει αποκατάσταση με ειδικό υλικό.
Επικρίσεις Τούρκων κατά Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
«Η επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σημαίνει δυστυχώς ότι δεν είμαστε πλέον κοσμική κοινωνία», δηλώνει ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Ορχάν Παμούκ.
Η γνωστή συγγραφέας, Ελίφ Σαφάκ, τη χαρακτηρίζει ως «μια πολύ ατυχή απόφαση, μια απόφαση καθαρά που ελήφθη για πολιτικούς λόγους. Με κανένα σεβασμό στην ιστορία, κανένα σεβασμό στον πλουραλισμό. Αυτή η παγκόσμια κληρονομιά θα πρέπει να φυλάσσεται ως μουσείο, με ανοικτές τις πόρτες σε όλους και σε όλες τις θρησκείες. Ο θόλος της είναι αρκετά μεγάλος για να αγκαλιάσει την ανθρωπότητα».
Ο πολιτικός επιστήμονας και γνώστης των μειονοτικών θεμάτων της Τουρκίας, Μπασκίν Οράν, αναφέρει: «Η τελευταία πυρίτιδα στο χέρι έχει πλέον εξαντληθεί. Τώρα εκρήγνυται. Ας δούμε τι συμβαίνει. Η πυρίτιδα τελείωσε. Μόνο η εξωτερική πυρίτιδα παρέμεινε. Συρία και Λιβύη».
Η δημοσιογράφος Νεβσίν Μενγκιού αντίστοιχα γράφει: «Η κυβέρνηση εξαρτάται από το αίσθημα της νίκης εναντίον των εχθρών που δημιουργεί και χρειάζεται συνεχώς αυτό το συναίσθημα για να διατηρήσει τη βάση και τον εαυτό της μαζί. Η απόφαση της Αγίας Σοφίας είναι μια λανθασμένη απόφαση που λήφθηκε προς αυτή την κατεύθυνση».
Ayasofya’nın müzeye çevrilmesi kararı verilen kurtuluş mücadelesi sonrası özgüven kararıydı. Kurtuluş savaşının muzafferleri İstanbul’a sahip olduklarına emindi. Şimdi verilen karar ise iktidarın özgüvensizliğini yansıtıyor
— nevsin mengu (@nevsinmengu) July 11, 2020
Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις ο Ερντογάν
Συνεχίζοντας τις προκλητικές δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγία Σοφία καθώς μια μέρα μετά το διάγγελμά του, επανέλαβε πως το ζήτημα της μετατροπής του μνημείου σε τζαμί ήταν «αίτημα του έθνους».
Τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με γραπτή του δήλωση το βράδυ της Παρασκευής, εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας ως προς την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση», κατέληξε στην ανακοίνωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Discussion about this post