Συστήματα (e-gates) αυτόματου ελέγχου διαβατηρίων και ταυτοποίησης του επιβάτη (Automated Border Control Units) αποκτά μέσα στο 2017 το αεροδρόμιο της Αθήνας, στα πρότυπα πολλών μεγάλων διεθνών αεροδρομίων και σιδηροδρομικών σταθμών. Τα συστήματα αυτά, στην αναχώρηση και στην άφιξη των επιβατών προς και από χώρες εκτός της συνθήκης Schengen, αναμένεται να λειτουργήσουν μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους και να συμβάλουν στην αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας εκατομμυρίων επιβατών.

Πρόκειται για επένδυση της τάξης του 1.000.000 ευρώ, η οποία εντάσσεται στις βέλτιστες προτεινόμενες πρακτικές της IATA για την μεγιστοποίηση της εξυπηρέτησης του επιβάτη και την αυτοματοποίηση του αεροπορικού ταξιδιού.

«Προωθούμε το μοντέλο ενός ψηφιακού αεροδρομίου, όπου σε όλα τα στάδια της ταξιδιωτικής του εμπειρίας ο επιβάτης έχει άμεση πρόσβαση τόσο στην πληροφορία, όσο και στην αυτοματοποιημένη παροχή υπηρεσιών. Στην επόμενη πενταετία υπηρεσίες, που σήμερα απαιτούν αποκλειστικά την ανθρώπινη παρουσία, σε μεγάλο βαθμό θα αυτοματοποιηθούν με την αξιοποίηση της ανάλυσης διαθέσιμων μη προσωπικών δεδομένων και τη δημιουργία μοντέλων τυποποίησης συμπεριφοράς», εξηγεί ο κ. Γιώργος Δημητριάδης, διευθυντής του IT&T Business Unit στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

«Ο έλεγχος μέσω e-gates βασίζεται σε υψηλά πρότυπα ασφαλείας που εφαρμόζονται ομοιογενώς για όλους τους επιβάτες. Ο αυτοματισμός στο διαβατηριακό έλεγχο έρχεται να βοηθήσει τον επιβάτη, το αεροδρόμιο ως οργανισμό και την Ελληνική Αστυνομία που είναι επιφορτισμένη με τη φύλαξη των συνοριακών σημείων εισόδου και εξόδου», σημειώνει ο ίδιος.

Για να περάσει ένας επιβάτης από e-gate πρέπει να έχει διαβατήριο βιομετρικών δεδομένων, όπως αυτά διαθέτουν πλέον όλοι οι Έλληνες υπήκοοι. Στην περίπτωση που για κάποιον λόγο η πύλη δεν ανοίξει, θα κατευθύνεται σε σημεία χειροκίνητου ελέγχου, τα οποία θα παραμείνουν σε επιχειρησιακή λειτουργία παράλληλα με τις αυτόματες πύλες.

Περισσότερα στο news247