Ποιοι τους έσωσαν;

Ναρκωμένους επάνω σε μια βάρκα θα επέστρεφε η κυβέρνηση Τσίπρα τους «8» Τούρκους πραξικοπηματίες φυγάδες αν δεν επενέβαιναν οι ΗΠΑ (διακυβέρνηση Ομπάμα) ανάβοντας «κόκκινο» στην παράδοσή τους στην Τουρκία.

Είναι απόλυτα ορθή η θέση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι είχε συμφωνηθεί η παράδοση των «8», απόφαση η οποία εν συνεχεία άλλαξε μετά την αμερικανική παρέμβαση.

Λέγεται πως ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης είχε προτείνει να τους ναρκώσουν και να τους βάλουν σε μια βάρκα είτε τον Έβρο είτε στο Θρακικό πέλαγος και να ειδοποιήσουν τους Τούρκους να τους παραλάβουν.

Κάτι που έγινε σε μεθύστερες περιπτώσεις Τούρκων φυγάδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 16 Ιουλίου του 2016, δηλαδή λίγες ώρες αφ’ότου είχε διεισδύσει (εντελώς ανενόχλητο… ) το τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προερχόμενο από την Τουρκία, η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε προχωρήσει σε δήλωση με την οποία προετοίμαζε την επιστροφή των «8» στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα η Ο.Γεροβασίλη είπε τα εξής σε ότι αφορά την διαφυγή στην Ελλάδα των «8» για να αποφύγουν την σύλληψη:

«Θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».

Δηλαδή οι «8» κατά την τότε κυβέρνηση ήταν ένοχοι

Υπήρχε καμία αμφιβολία ότι με αυτά τα αδικήματα δεν θα έπρεπε να εκδοθούν; Εν συνεχεία στο ίδιο πνεύμα υπήρξε η συνομιλία Τσαβούσογλου-Κοτζιά όπου ο Ν.Κοτζιάς διαβεβαίωσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ ότι όντως οι «8» θα επιστραφούν.

Μετά την δήλωση αυτή επενέβησαν οι Αμερικανοί της διακυβέρνησης Ομπάμα οι οποίοι είχαν οργανώσει το πραξικόπημα (όπως τους κατηγορεί η κυβέρνηση Ερντογάν) και απαίτησαν να μην παραδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί.

Η κυβέρνηση τότε «κατάπιε» τα περί απόπειρας κατάλυσης της συνταγματικής νομιμότητας και της Δημοκρατίας, οι Αμερικανοί τους ενημέρωσαν ότι ετοιμάζεται επιχείρηση απαγωγής τους και τους μετέφεραν από την Αλεξανδρούπολη καταρχήν στην Καβάλα.

Μετά την δήλωση της Γεροβασίλη και επειδή δεν ήξεραν πως να τους επιστρέψουν άρχισαν να καταστρώνουν σχέδια της επιστροφής τους.

Οι Αμερικανοί όταν πληροφορήθηκαν για την επιστροφή παρενέβησαν και είπαν «όχι και θα τους μεταφέρετε άμεσα από την Αλεξανδρούπολη διότι ετοιμάζεται επιχείρηση απαγωγής τους από εκεί»

Εδώ στην Αθήνα μεταφέρθηκαν αρχικά στο Ολυμπιακό χωριό στην Αμυγδαλέζα μετά στα ΚΑΑΥ στον Άγιο Ανδρέα μετά στο Χαλκούτσι και σε διάφορα άλλα σημεία συνοδευόμενοι πάντοτε από Αμερικανούς πράκτορες.

Για κάθε έναν από αυτούς διετίθεντο δυο Έλληνες αστυνομικοί σε 3 βάρδιες

Δηλαδή 6 αστυνομικοί για τον καθένα δηλαδή συνολικά 42 άτομα επί 24ωρου βάσεως πλην των Αμερικανών.