Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην τουρκική κυβέρνηση η απόφαση της Αυστρίας να προχωρήσει σε κλείσιμο επτά τζαμιών και να προχωρήσει σε απελάσεις ιμάμηδων για να καταστείλει το «πολιτικό Ισλάμ».

Το κλείσιμο επτά τζαμιών και η απέλαση αρκετών ιμάμηδων ανακοινώθηκε σήμερα από την αυστριακή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια καταστολής του «πολιτικού Ισλάμ» και της εξωτερικής χρηματοδότησης θρησκευτικών ομάδων.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε ότι σκοπεύει να κλείσει ένα τουρκικό «σκληροπυρηνικό» τζαμί στη Βιέννη και να εξαρθρώσει μια ομάδα που ονομάζεται Θρησκευτική Αραβική Κοινότητα και διαχειρίζεται 6 τζαμιά.

Η συγκεκριμένη κίνηση βασίζεται σε νόμο του 2015 με τον οποίο απαγορεύεται η χρηματοδότηση θρησκευτικών κοινοτήτων από χώρες του εξωτερικού.

Όπως κατέστη γνωστό από τον υπουργός εσωτερικών της Αυστρίας, βρίσκονται υπό εξέταση οι άδειες παραμονής 40 συνολικά ιμάμηδων που έχουν προσληφθεί από την ATIB, φορέα που επιβλέπει τα τουρκικά τζαμιά στη χώρα, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ήδη δύο άδειες παραμονής έχουν ανακληθεί ενώ αρνήθηκαν να δώσουν άλλες πέντε, σε ιμάμηδες που τις αιτούνταν για πρώτη φορά.

Εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης σχολιάζοντας την κίνηση της αυστριακής κυβέρνησης έκανε λόγο για απόφαση που αντανακλά ένα μεγάλο «κύμα αντι-ισλαμιστικού και ρατσιστικού λαϊκισμού στη Αυστρία», επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοινώνει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από Μουσείο και τζαμί, τονίζοντας ότι είναι θέλημα και απαίτηση του τουρκικού λαού, λαός ο οποίος αναμένει την 24η Ιουλίου ως ημέρα πρώτης προσευχής σε έναν αμιγώς χριστιανικό Ναό.