Τα πολιτικά και όχι μόνο, «καμώματα» του Δημάρχου Ιάσμου Μουμίν Οντέρ προσπαθούν να αναχαιτίσουν στον δήμο Ιάσμου, στο όσα προβλήματα προσπαθεί να δημιουργήσει αυταρχικά και παρά τα προβλεπόμενα, νόμους, αποφάσεις και σύννομες διαδικασίες ο Δήμαρχος Οντέρ παρά του ότι είναι νομικός.

Χαρακτηριστική η επιστολή του πρώην δημάρχου Ιάσμου Κυριάκου Αμούτζα και της διοίκησης του Πολιτιστικού Συλλόγου ιάσμου που αναφέρουν:

Οραμα Αναγεννησης με επί κεφαλή τον Κυριάκο Αμούτζα

* Στενός συνεργάτης του Οντερ ανακοινώνει ότι αποχωρεί από τον συνδυασμό του, αφήνοντας αιχμές για οικονομικές ατασθαλίες συνεργατών του.

* Άλλος στενός συνεργάτης του Οντερ, εκ των Αντιδημάρχων του και από τους πρώτους σε ψήφους, ανεξαρτητοποιείται με σκληρές αιχμές για αυταρχικές συμπεριφορές του Δημάρχου και αναξιοπιστία.

* Άλλος ένας στενός συνεργάτης του αποχωρεί και τον κατηγορεί ότι υπόγεια και με προτάσεις με οικονομικά ανταλλάγματα και θέσεις ευθύνης προσπαθεί να «εξαγοράσει» την αντιπολίτευση.

* Ο ίδιος ο Οντερ μας πληροφορεί ότι πουλήθηκαν συνδυασμοί και ταυτότητες στο παρελθόν από άλλους υποψήφιους δημάρχους, μάλλον υπονοώντας ότι αφού το έκαναν τρίτοι «γιατί να μην το κάνω εγώ»…

Kαι ενώ όλα τα παραπάνω καταπληκτικά συμβαίνουν στον Δήμο Ιάσμου, ο Οντέρ θυμήθηκε και πάλι το μεγάλο του απωθημένο που λέγεται «Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου».

Έτσι στα πλαίσια της μισαλλοδοξίας του, ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου άρχισε να στέλνει επιστολές, να αλλάζει κλειδαριές στα γραφεία του συλλόγου.

Δεν έχει καταλάβει ότι ο Δήμος δεν είναι τσιφλίκι του, ούτε η περιουσία του Δήμου υπάρχει για να υπηρετεί τις πολιτικές φιλοδοξίες ή και την τσέπη του…

Για την παραχώρηση του παλιού κοινοτικού καταστήματος Ιάσμου στον Πολιτιστικό Σύλλογο υπάρχουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να τις εκτελεί με βάση το άρθρο 58 του Ν.3852/2010.

Αλλιώς διαπράττει σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος… Όσο για το Μουσείο, αυτό χτίστηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια σε ακίνητο του Πολιτιστικού Συλλόγου, προκειμένου να στεγάσει και να αναδείξει την μουσειακής ανεκτίμητης αξίας περιουσία του Συλλόγου!

Κι από τότε που χτίστηκε, λειτουργεί με την ευθύνη του Συλλόγου και την εθελοντική συνεισφορά των μελών του.

Από ποιο Μουσείο ζητά συνεπώς ο Οντέρ να φύγει ο Σύλλογος; Από το χωράφι του πατέρα του;

Η διαχείριση της περιουσίας των Δήμων, κινητή κι ακίνητη, περνά μέσα από αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Κι αυτό το ξέρει ο Οντέρ.

Και ως δήμαρχος και ως δικηγόρος. Παράνομη συνεπώς δεν είναι η στάση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου αλλά του Οντέρ που έχει τη λασπολογία ως δεύτερη φύση του.

Χαρήκαμε ιδιαίτερα όταν τον είδαμε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο να επισκέπτεται τα σχολεία του Δήμου μας, να ανταλλάσσει απόψεις με τους εκπαιδευτικούς και να παίζει μπάσκετ με τους μαθητές.

Θα πρέπει όμως να του θυμίσει κάποιος ότι κάποια Δημοτική Αρχή οραματίστηκε να σχεδιάσει και να φτιάξει αυτά τα σχολεία, αυτό το μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ανακαίνισε το κτήριο της παλιάς Κοινότητας Ιάσμου! Δε χρειάζεται να του το πούμε εμείς καθώς όλοι οι δημότες μας γνωρίζουν.

Επιπλέον ο κατά τα άλλα λαλίστατος με τα λεφτά του Δήμου Οντέρ, ας απαντήσει δημόσια και σε ένα άλλο θέμα που έχει ανακύψει και αφορά έμμεσα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Το Νοέμβριο του 2019 με εντολή του έφυγαν οι λυόμενες αίθουσες από το Δημοτικό Σχολείο, ενέργεια που είχε ως έξωση των Τμημάτων ζωγραφικής και χειροτεχνίας του συλλόγου από αυτές και την καταστροφή όλων των αντικειμένων που ήταν ιδιοκτησίας του συλλόγου.

Κι ενώ υπόσχονταν ο Δήμαρχος ότι αυτά θα ξανατοποθετηθούν για τις ανάγκες των τμημάτων του Συλλόγου κλπ, την περασμένη εβδομάδα άρχισαν να οργιάζουν οι φήμες για την τύχη αυτών των λυόμενων αιθουσών:

Η πρώτη φήμη θέλει τον Οντέρ να πούλησε τις αίθουσες σε επιχειρηματία και να εισέπραξε ο ίδιος το τίμημα της πώλησης, αφού, αυτός «είναι δήμαρχος» κι «ότι θέλει κάνει».

Η δεύτερη φήμη θέλει να παραχωρήθηκαν σε Πολιτιστικό Σύλλογο της Ξάνθης, πλην όμως δεν υπάγονται στις αρμοδιότητες του Δημάρχου οι παραχωρήσεις περιουσιακών στοιχείων και, σε κάθε περίπτωση, εάν ήθελε να ενεργήσει νόμιμα θα έφερνε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν θα ακολουθούσε το «είμαι δήμαρχος ότι θέλω κάνω».

Η τρίτη φήμη αφορά ένα συνδυασμό των παραπάνω δύο στα πλαίσια του «είμαι δήμαρχος ότι θέλω κάνω» και η τέταρτη φήμη ότι πήγε να πουλήσει τις αίθουσες αυτές, αλλά επειδή έγινε αντιληπτός εν μία νυκτί ακυρώθηκε η πώληση!

«Στο κάτω κάτω είμαι δήμαρχος αν θέλω ακυρώνω και την πώληση»…

Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις του κου Οντέρ για να μάθουμε την τύχη των λυόμενων αυτών αιθουσών, να μάθουμε ποια φήμη είναι αληθινή, να μάθουμε ποιος ωφελήθηκε και ποιος ζημιώθηκε από τις αυθαίρετες ενέργειες του Δημάρχου.

Τέλος, είμαστε σύμφωνοι με το τελευταίο του κάλεσμα προς όλα τα ενεργά μέλη του Συλλόγου (Ζητώ να προκαλέσετε Γενική Συνέλευση και εκλογές). Ας το κάνει λοιπόν αφού είναι Δήμαρχος και μπορεί.

Να μη γίνει όμως όπως η γέφυρα του Κομψάτου , τα εγκαίνια του Δημαρχιακού Μεγάρου, η νέα Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και το πρώτο πανελληνίως δημοψήφισμα το οποίο θα έκανε. Ούτε όμως και σαν τις γελοίες δηλώσεις του στα διεθνή φόρουμ όπου αναφερόταν σε μητέρες πατρίδες και εχθρούς οι οποίοι βρίσκονται ‘απέναντι’!!

Ευχόμαστε και πάλι να δικαιωθεί πανηγυρικά!!!

Με τιμή. Για την Αξιωματική Αντιπολίτευση Δήμου Ιάσμου
Κυριάκος Αμούτζας

Ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου κι Αρχής Εξώδικη δήλωση – απάντηση – καταγγελία

Του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου που εδρεύει στον Ίασμο κι εκπροσωπείται νόμιμα

Προς
το Δήμο Ιάσμου νόμιμα εκπροσωπημένου από το Δήμαρχο Μουμίν Οντέρ που κατοικοεδρεύει στον Ίασμο.

Κε Δήμαρχε
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ιστορικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου δέχεται τα βέλη σας, ούτε είναι τυχαίο ότι από την εκλογή σας στο αξίωμα του Δημάρχου έχετε στοχοποιήσει το σύλλογο, την δραστηριότητα που αναπτύσσει στα πλαίσια των καταστατικών του σκοπών αλλά και τους ανθρώπους του.

Έτσι, αντιλαμβανόμενος ότι ο ιστορικός σύλλογος δεν ανήκει ούτε στους χειροκροτητές ούτε στους αυλικούς σας, συχνά προσπαθήσατε να διαβάλετε τους ανθρώπους του αλλά και να πλήξετε ηθικά και υλικά την δραστηριότητά του, όπως και κάθε πολιτιστική δραστηριότητα στον Ίασμο, θεωρώντας ότι αυτή θα πρέπει να έχει αποκλειστικά τις ευλογίες σας.

Στις αντιδημοκρατικές και συκοφαντικές επιθέσεις που δεχτήκαμε, συνειδητά αποφύγαμε να απαντήσουμε σεβόμενοι το θεσμό του Δημάρχου έναν θεσμό τον οποίο οφείλετε πρώτος να σέβεστε εσείς.

Απαντώντας συνεπώς στην από 25/5/2021 εξώδικη επιστολή σας απορρίπτοντας το περιεχόμενό της ως παντελώς αβάσιμο, σας διαμηνύουμε τα εξής:

1. Παράνομα την περασμένη εβδομάδα άγνωστοι με εντολή σας, όπως ο ίδιος έχετε προφορικά δηλώσει, εκμεταλλευόμενοι την απουσία μας έσπασαν τις κλειδαριές του πρώην κοινοτικού καταστήματος Ιάσμου, εισήλθαν παράνομα στο χώρο χωρίς την έγκριση και ενημέρωσή μας και προχώρησαν και σε αντικατάσταση των κλειδαριών.

Ο συγκεκριμένος χώρος επί σειρά ετών χρησιμοποιείται για την κάλυψη των αναγκών του Συλλόγου, έχει δε παραχωρηθεί στο Σύλλογο με διαδοχικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ιάσμου που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ και να παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Πρόκειται για αποφάσεις τις οποίες εκ του θεσμικού του ρόλου ο κάθε Δήμαρχος οφείλει να σέβεται και να μεριμνά για την εκτέλεσή τους. Στο χώρο αυτό φιλοξενούνται ανεκτίμητης αξίας παραδοσιακές φορεσιές, αλλά και ο τεχνικός εξοπλισμός του συλλόγου (ηχητικά, φώτα, αρχειακό υλικό, εξοπλισμός γραφείου, υπολογιστές, κλπ) όπως και ανεκτίμητο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό για το Ίασμο και την ευρύτερη περιοχή.

Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρηση του χώρου, (79/2018 όπως τροποποιήθηκε με την υπ αριθ 100/2018) δεν αίρει ούτε η βούληση, ούτε τα ιδιοτελή πολιτικά συμφέροντα του εκάστοτε Δημάρχου.

2. Τα παραπάνω ασφαλώς και είναι γνωστά σε εσάς, πλην όμως επιλέξατε εν γνώσει σας υπερβαίνοντας τα θεσμικά σας καθήκοντα, να παραβείτε το υπηρεσιακό καθήκον σας ως Δήμαρχος και αδιαφορώντας για την απόφαση του συλλογικού οργάνου να προχωρήσετε στην προσβολή των περιουσιακών δικαιωμάτων του συλλόγου προκειμένου να βλάψετε το σύλλογο, την δραστηριότητά του και τους ανθρώπους του.

Παράνομα δε, δια της από 25/5/2021 επιστολής σας μας ζητάτε να παραδώσουμε το χώρο στις 1/6/2021, μολονότι δεν υπάρχει καμία απόφαση συλλογικού οργάνου προς τούτο. Απορρίπτοντας την πρόσκλησή σας αυτή που συνοδεύεται από ανακριβείς περί νομιμότητας αναφορές, σας ενημερώνουμε ότι ο σύλλογος στα πλαίσια αποκατάστασης της νομιμότητας στο εν λόγω κτήριο έχει ήδη αλλάξει τις κλειδαριές κι έχει ενημερώσει το τοπικό αστυνομικό τμήμα για την παράνομη αλλαγή κλειδαριών που είχε σημειωθεί ερήμην του.

Έχει ήδη συστήσει επιτροπή ελέγχου για την καταγραφή όλων των περιουσιακών του στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί αν αφαιρέθηκαν αντικείμενα κατά την παράνομη είσοδο τρίτων με εντολή σας και εντός των επόμενων ημερών θα καταθέσει έγκληση σε βάρος των δραστών, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

3. Παράνομα επίσης την περασμένη εβδομάδα άγνωστοι με εντολή σας, όπως ο ίδιος έχετε προφορικά δηλώσει, εκμεταλλευόμενοι την απουσία μας έσπασαν τις κλειδαριές και του Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ιάσμου, εισήλθαν παράνομα στο χώρο χωρίς την έγκριση και ενημέρωσή μας και προχώρησαν και σε αντικατάσταση των κλειδαριών.

Το Μουσείο έχει ανεγερθεί σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Συλλόγου και την διαχείρισή του, είχε και έχει αποκλειστικά ο Σύλλογος, καθώς φιλοξενούνται σε αυτό αποκλειστικά, αντικείμενα που έχουν παραχωρηθεί από τους συμπολίτες μας στο σύλλογο.

Μάλιστα προκειμένου να είναι δυνατή η ανέγερση του Μουσείου με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών πόρων, τυπικά ο σύλλογος, φέρεται να έχει εκμισθώσει προς το Δήμο το ακίνητό του μέχρι 22.3.2023, αντί συμβολικού τιμήματος το οποίο ουδέποτε έλαβε.

Όλα τα εκθέματα συνεπώς του Μουσείου του οποίου την καταστροφή επιδιώκετε, ανήκουν στο σύλλογο και η λειτουργία του όλα αυτά τα χρόνια γίνονταν εθελοντικά από το Σύλλογο.

Το μόνο που έκανε ο Δήμος ήταν να πληρώνει το λογαριασμό της ΔΕΗ και τίποτε περισσότερο, ως είχε υποχρέωση εκ του μισθωτηρίου συμφωνητικού

4. Τα παραπάνω επίσης είναι γνωστά σε εσάς, πλην όμως επιλέξατε εν γνώσει σας υπερβαίνοντας τα θεσμικά σας καθήκοντα, να παραβείτε το υπηρεσιακό καθήκον σας ως Δήμαρχος και αδιαφορώντας πλήρως για την λειτουργία του Μουσείου, να προχωρήσετε στην προσβολή των περιουσιακών δικαιωμάτων του συλλόγου προκειμένου να βλάψετε το σύλλογο, την δραστηριότητά του και τους ανθρώπους του.

Παράνομα δε, δια της από 25/5/2021 επιστολής σας μας ζητάτε να παραδώσουμε το χώρο στις 1/6/2021, μολονότι δεν υπάρχει καμία απόφαση συλλογικού οργάνου προς τούτο.

Απορρίπτοντας την πρόσκλησή σας αυτή που συνοδεύεται από ανακριβείς αναφορές, σας ενημερώνουμε ότι ο σύλλογος στα πλαίσια αποκατάστασης της νομιμότητας στο εν λόγω κτήριο έχει ήδη αλλάξει τις κλειδαριές κι έχει ενημερώσει το τοπικό αστυνομικό τμήμα για την παράνομη αλλαγή κλειδαριών που είχε σημειωθεί ερήμην του.

Έχει ήδη συστήσει επιτροπή ελέγχου για την καταγραφή όλων των περιουσιακών του στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί αν αφαιρέθηκαν αντικείμενα κατά την παράνομη είσοδο τρίτων στο Μουσείο με εντολή σας και εντός των επόμενων ημερών θα καταθέσει έγκληση σε βάρος των δραστών, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

5. Περαιτέρω, δια της παρούσας καταγγέλλουμε την υφιστάμενη μίσθωση, λόγω μη καταβολής των μισθωμάτων από την μεριά του μισθωτή Δήμου και της προσπάθειας να αλλάξει χρήση το Μουσείο (όπως διαφαίνεται από την επιστολή του Δημάρχου), κατά παράβαση των άρθρων του από 1/3/2003 ιδιωτικού συμφωνητικού (των άρθρων 9, 2 και 3).

Ως εκ τούτου από την λήψη της παρούσας καλείστε να απέχετε κάθε προσβολής των περιουσιακών δικαιωμάτων μας.

6. Τον Νοέμβριο του 2019 με την ανάληψη των καθηκόντων σας, αυθαίρετα επίσης και χωρίς καμία ενημέρωσή μας, τα τρία λυόμενα κτίσματα – αίθουσες που στεγάζονταν τα τμήματα ζωγραφικής και χειροτεχνίας του Συλλόγου (αίθουσες που παλαιότερα είχαν παραχωρηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τις ανάγκες του ολοήμερου σχολείου και παραχωρήθηκε η χρήση τους στο Σύλλογο όταν έπαψαν οι ανάγκες αυτές), μεταφέρθηκαν εκτός σχολικού χώρου.

Κατά την μεταφορά τους με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, χωρίς καμία ειδοποίησή μας, καταστράφηκαν και πετάχτηκαν ως σκουπίδια (!) στις 19.11.2019 όλα τα υλικά αλλά και τα έργα χειροτεχνίας που υπήρχαν μέσα στις αίθουσες. Κρατήθηκαν εντός των αιθουσών μόνο τα τρία κλιματιστικά ιδιοκτησίας του συλλόγου.

Στις τότε διαμαρτυρίες μας λάβαμε την υπόσχεση αποκατάστασης των υλικών που καταστράφηκαν δια της ενίσχυσης του συλλόγου κατά την επαναλειτουργία των τμημάτων όταν η λήξη της πανδημίας το επιτρέψει, και μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες υποσχέσεις στα ίδια κτίσματα τα οποία υποτίθεται ότι θα τοποθετούνταν σε άλλο – πλην του σχολείου – δημοτικό χώρο.

Τα κτίσματα αυτά, ο ποια απόφαση συλλογικού οργάνου του Δήμου, σήμερα είναι εξαφανισμένα και μαζί τους είναι εξαφανισμένα και τα τρία κλιματιστικά που είχε ο σύλλογός μας αγοράσει και τοποθετήσει με δικές του δαπάνες.

Προφανώς κάποιος παράνομα τα έχει ιδιοποιηθεί προφανώς και πάλι με τις ευλογίες της Δημοτικής Αρχής.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουν να μας επιστραφούν καθώς αποτελεί ο σύλλογός μας το νόμιμο ιδιοκτήτη του.

Για όλα τα ανωτέρω επιφυλασσόμαστε να αναζητήσουμε την συνδρομή των Δικαστηρίων.

Κε Δήμαρχε

Επειδή πλέον δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε την παράνομη συμπεριφορά και στάση κανενός που στρέφεται σε βάρος των συμφερόντων του συλλόγου αλλά και εν γένει των αξιών που ο σύλλογος υπηρετεί.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία μας και αποδοκιμασία μας στις παραπάνω αυθαίρετες ενέργειες του Δημάρχου Ιάσμου,

Απορρίπτουμε την από 25.5.2021 «ενημερωτική» επιστολή σας ως νόμω και ουσία αβάσιμη,

Καταγγέλλουμε την από 1/3/2003 μίσθωση του ακινήτου μας στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς,

Σας καλούμε άμεσα, εντός τριών ημερών από τη λήψη της παρούσας, να επιστρέψετε τα τρία κλιματιστικά που παράνομα αφαιρέθηκαν από τους οικίσκους του ΟΣΚ καθώς και οτιδήποτε άλλο έχει αφαιρεθεί από τα γραφεία του συλλόγου μας αλλά και το Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας και την άσκηση του ενώπιον των αρμόδιων αστικών και ποινικών Δικαστηρίων.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα εκεί που απευθύνεται προκειμένου να λάβει γνώση του περιεχομένου και των έννομων συνεπειών.
Κομοτηνή 26.5.2021
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΧΑΤΖΗΠΕΜΟΥ”