Στο 4% έπεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε Πέλλα, Κιλκίς και Σέρρες – Σε Γόρδιο Δεσμό, που είναι πολύ δύσκολο να λυθεί και μάλλον θα χρειαστούν κάλπες για να «κοπεί», εξελίσσεται το πολιτικό πρόβλημα από τη συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες για το θέμα των Σκοπίων.

Αν και η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι η απόφαση του Eurogroup για το ζήτημα του χρέους μπορεί, ύστερα από μια «κολασμένη» εβδομάδα, να αλλάξει την ατζέντα, οι παρενέργειες είναι ήδη σοβαρότατες και η ζημιά τείνει να καταστεί μη ανατάξιμη.

Οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται όλες αυτές τις ημέρες σε βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης, ορισμένες εκ των οποίων συνοδεύονται και από ακραίου τύπου αποδοκιμασίες όπως π.χ. κρεμάλες και υβριστικά συνθήματα, είναι ενδεικτικές του κλίματος που αρχίζει να επωάζεται. Ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, όπου ο δείκτης ευαισθησίας είναι αυξημένος, το τοπίο μετατρέπεται σε «κρανίου τόπο» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν πριν από την υπογραφή της συμφωνίας οι δημοσκοπήσεις αποτύπωναν ένα σοβαρότατο ρήγμα, οι κυλιόμενες που σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης δημοκρατίας πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας καταγράφουν πραγματική κατάρρευση.

Σε τρεις μάλιστα από τους πιο ευαίσθητους νομούς -Πέλλας, Κιλκίς και Σερρών- τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πέσει πλέον στα επίπεδα του 4% (!) όταν στις εκλογές του 2015 κυμαίνονταν από 29 – 33%.

Η κατακρήμνιση αυτή, έστω κι αν από πολλούς εκλαμβάνεται ως συγκυριακή, δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί στρατηγική βλάβη και ότι οι χειρισμοί στο Σκοπιανό απειλούν να μεταβληθούν στον πολιτικό και εκλογικό «τάφο» του.

Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, -ο οποίος έθεσε την υπογραφή του μαζί τον ομόλογό του Ν. Δημητρόφ στην επίμαχη συμφωνία- να διατείνεται ότι διαθέτει δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν στο 47% τους συμφωνούντες, αλλά η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ πιο οδυνηρή.

Ο σκληρός κομματικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζει όντως ιδιαίτερο πρόβλημα αφού ανέκαθεν υποστήριζε λύσεις ακόμη και με σκέτο το όνομα «Μακεδονία».
Οι τεράστιες διαρροές παρατηρούνται από το εκλογικό σώμα που μετακινήθηκε τα τελευταία χρόνια……

Περισσότερα εδω…