Το αδιαχώρητο επικράτησε τη Κυριακή 5 Μαρτίου στην αίθουσα του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά»-στην Ξάνθη (Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων), που φιλοξένησε τον 3ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΑΜ-Θ για μαθητές Δημοτικού με θέμα «Οχήματα και μεταφορές του αύριο» καθώς και τον 2ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Ρομποτικής ΑΜ-Θ για μαθητές Γυμνασίου με Θέμα «Η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Τη διοργάνωση πραγματοποίησαν ο Σύλλογος Ρομποτικής-Μαθηματικών-Φυσικής και Τεχνολογίας Ξάνθης «RoboSpesialists» (www.robospecialists.gr) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας WROHellas (μέσω του γραφείου Σχολικού Συμβούλου Πληροφορικής Θράκης) και το Ερευνητικό κέντρο «Αθηνά».. Ούτε δύο ούτε τρία αλλά 34 ομάδες διαγωνίσθηκαν σε ένα δύσκολο και πολλών απαιτήσεων διαγωνισμό, καθόσον δεν είναι μόνο η γνώση κα η φαντασία της κατασκευής, αλλά και ο προγραμματισμός που απαιτείται για την λειτουργία των ρομπότ. Το ενδιαφέρον των παιδιών τεράστιο αλλά και των γονέων εξίσου.

Οι κριτές έμπειροι από πολλούς διαγωνισμούς υπέβαλαν ερωτήσεις σε παιδιά του Δημοτικού για να πάρουν (όπως οι ίδιοι είπαν με θαυμασμό) απαντήσεις όπως αυτές που θα έπαιρναν από μεγάλους. Οι βαθμολογίες των διαγωνισθέντων στο Γυμνάσιο, από την άλλη πλευρά, δυσκόλεψαν πάρα πολύ την επιτροπή, καθώς οι επιδόσεις τους ήταν πάρα πολύ κοντά. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι τα παιδιά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπαίνουν δυναμικά στην εκπαίδευση ενός τομέα που ήδη εφαρμόζεται σήμερα συστηματικά στο εξωτερικό και το οποίο είναι βέβαιο πως σύντομα θα κυριεύσει στο μέλλον.

Την εκδήλωση άνοιξαν η κ Μαρία Γκαγκώνη, πρόεδρος του Συλλόγου Ρομποτικής Ξάνθης και η Θεοδώρα Ναλμπάντη, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Θράκης και εκπρόσωπος της WROHellas στην ΑΜ-Θ. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Προϊστάμενος Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης ΑΜ-Θ κ. Γεώργιος Τζάστας, η Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Ξάνθης κα. Ευρώπη Πουρσανίδου και ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής κ. Νικόλαος Σαζακλίδης.

Επίσης, κριτές για την κατηγορία Δημοτικών Σχολείων ήταν οι κύριοι Φώτης Θεοχαρόπουλος και Αντώνης Μήτρου, ενώ για την κατηγορία Γυμνασίων οι κύριοι Βασίλης Κόκκινος, Παναγιώτης Γιάννης, Ζαχαρούλα Χαρπαντίδου και Κωνσταντίνος Νταντούρης.

Στο διαγωνισμό των Δημοτικών Σχολείων την 1η Θέση κατέλαβε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής με την ομάδα LegoGalaxy με μαθητές τους: Γεωργαντά Γεώργιο, Δελή Παναγιώτη, Μπάρμπα Νικολέτα, Μπουζγα Σταύρο, Πετμεζά Αναστασία, Πραντσίδη Δημήτριο και προπονητή τον κ. Στανίτσα Θεόδωρο που κατασκεύασαν ένα Λεωφορείο με

ανυψωτικό μηχανισμό.

Τη 2η θέση κατέλαβε η ομάδα “Probot” του ομίλου Ρομποτικής του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης με την κατασκευή τους «Straddling Bus” από τους μαθητές: Βλασίου Ιωάννη, Γκουντινούδη Δημήτριο, Γούδα Κων/νο, Κούτρα Αλέξανδρο, Μαυρουδή Ζωή, Μαυρομάτη Δημήτριο, Μαυρομάτη Χαράλαμπος και, Σαρκετζή Χρήστο με προπονητή τον κ. Παπαδάκη Χρήστο

Την 3η θέση

κατέλαβε το 14ο Δ.Σ. Ξάνθης με την κατασκευή τους «το αερότρενο» και μαθητές: Βασιλειάδου Θεοδώρα, Δερμεντζόγλου Αναστασία, Εξαφτόπουλο Αγγελο, Παπαδοπούλου Ραφαέλα, Παπαδόπουλο Σπύρο με προπονητή τον κ. Παντελίδη Παύλο

Στο διαγωνισμό του Γυμνασίου οι ομάδες που συγκέντρωσαν την απαραίτητη βαθμολογία για την πρόκριση τους στην επόμενη φάση είναι :
Κωδικός ομάδας ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ Διαγωνιζόμενοι ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Σχολείο που εκπροσωπεί Συνολική Βαθμολογία

16 Unnamed Κούδας Αντώνης Κουρτίδης Δημήτριος RoboSpesialists 700
Τοπαλ Εμρε
Τουμπάρης Χρήστος

3 RoboCrew Ατα Τσαμπάζ Κουρτίδης Δημήτριος RoboSpesialists 700
Ζώγκας Δημήτριος
Πανταζίδης Νεκτάριος

10 Gladiators Παρασκευόπουλος Γεώργιος
Ρικάρντι Μάρκος
Σεκερτζής Δημήτριος Μπαλαφούτης Αθανάσιος Σύλλ. Ρομποτικής Ξάνθης 650

17 RoboTrainers 2 Γρηγορούδης Πασχάλης
Γυφτόπουλος Φίλιππος
Δαλακούρας Νικόλαος Φωτιάδου Γλυκερία 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής 600
1 RoboTrainers 3 Γεωργιτζίκης Γιώργος
Γραμματόπουλος Θεοδωρής
Εμίν Οζάκ Φωτιάδου Γλυκερία 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής 600

23 RoboWarriors Αγγελίδης Δημήτριος
Κενανίδης Μιχαήλ
Πεχλιβάνης Σταύρος Χατζηαγαπίου Ανδρέας Γυμνάσιο Δ.Ε. Σαπών 500
9 Sapes Cyborgs Γιανγκαμποζίδης Μαρτίνος
Κοπανάκης Γεώργιος Χατζηαγαπίου Ανδρέας Γυμνάσιο Δ.Ε. Σαπών 500
20 Τάλως1 Αλμπάντης Γεώργιος
Τζημαγιώργη Αναστασία
Παπαδόπουλος Χριστόφορος Βαμβακά Ευαγγελία
Κοτζαμπάσης Παναγιώτης 1ο Γυμνάσιο Δράμας 500