Με θετικό πρόσημο και άνοδο της τάξεως του 1,2% άρχισε το 2017 για τον πληθωρισμό, μετά από 45 μήνες μείωσης και μηδενική μεταβολή τον περασμένο Δεκέμβριο. Την ώθηση στον πληθωρισμό έδωσε κυρίως η άνοδος των τιμών στα είδη διατροφής, τα αλκοολούχα ποτά, η στέγαση, οι μεταφορές, οι επικοινωνίες και η εστίαση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσεη της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,2% τον Ιανουάριο φέτος από μηδενική μεταβολή τον Δεκέμβριο του 2016 και έναντι μείωσης 0,7%, που σημειώθηκε τον Ιανουάριο 2016.

Η εξέλιξη αυτή προήλθε κυρίως από τις παρακάτω ομάδες:

1. «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», κατά 1,1%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, ελαιόλαδο, πατάτες και στον καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στο ψωμί και δημητριακά, κρέατα γενικά, νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά και στα αποξηραμένα φρούτα και στους ξηρούς καρπούς.

2. «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», κατά 2,5%, λόγω αύξησης των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) και στα τσιγάρα.

3. «Στέγαση», κατά 3,6%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.

4. «Μεταφορές», κατά 4,6%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), οδικές μεταφορές επιβατών και στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στις τιμές αγοράς αυτοκινήτων και στις συνδυασμένες μεταφορές επιβατών.

5. «Επικοινωνίες», κατά 2,1%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

6. «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», κατά 1,4%, λόγω αύξησης των τιμών σε εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία-κυλικεία.

Από τις μειώσεις των δεικτών:

  • Κατά 3,1% η «Ένδυση και Υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • Κατά 2,4% τα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρίσης, μεγάλες οικιακές συσκευές ηλεκτρικές ή μη, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και στις οικιακές υπηρεσίες-υπηρεσίες οικιακής μέριμνας.
  • Κατά 0,1% η «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις παραϊατρικές υπηρεσίες. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
  • Κατά 1,4% η «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στην εισφορά ΕΡΤ- συνδρομητική τηλεόραση.
  • Κατά 0,3% η «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Κατά 1,5% στα «’Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη ατομικής φροντίδας και στα ασφάλιστρα οχημάτων.