Τα δύο μεγάλα όργανα του ΟΗΕ -η Γενική Συνέλευση των 193 Εθνών και το ισχυρότερο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας- πραγματοποίησαν δύο χωριστές συνεδριάσεις τη Δευτέρα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αντανακλώντας τα εκτεταμένα αιτήματα για κατάπαυση του πυρός και την κλιμάκωση της ανησυχίας για τα εκατομμύρια Ουκρανών που εγκλωβίστηκαν στον πόλεμο.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε το «πράσινο φως» την Κυριακή για την πρώτη έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης εδώ και δεκαετίες. Στη διάρκειά της δόθηκε η ευκαιρία σε όσα μέλη από τα 193 να μιλήσουν και να εγκρίνουν ένα ψήφισμα αργότερα μέσα στην εβδομάδα που η πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ότι «θα ζητήσει από τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της και για τις παραβιάσεις του Χάρτη του ΟΗΕ».
Ο Γάλλος πρεσβευτής Νίκολας Ντε Ριβιέρ (Nicolas De Riviere) ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδρίαζε το απόγευμα της Δευτέρας για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας, μια συνεδρίαση που επεδίωξε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να εξασφαλίσει την παράδοση βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη στην Ουκρανία και συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός τους.
Και οι δύο συναντήσεις ακολουθούν το βέτο της Ρωσίας της Παρασκευής σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαιτεί από τη Μόσχα να σταματήσει αμέσως την επίθεσή της στην Ουκρανία και να αποσύρει όλα τα στρατεύματα. Η ψηφοφορία ήταν 11-1, με αποχή από την Κίνα, την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Ντε Ριβιέρ είπε ότι η Γαλλία και το Μεξικό θα προτείνουν ένα σχέδιο ψηφίσματος «για να απαιτήσουν τον τερματισμό των εχθροπραξιών, την προστασία των αμάχων και την ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών του πληθυσμού». Είπε ότι πιθανότατα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη.
Η ψηφοφορία της Κυριακής στο Συμβούλιο Ασφαλείας για ένα ψήφισμα που συνυποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αλβανία για την έγκριση της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης ήταν ακριβώς η ίδια με την Παρασκευή (11-1 και τρεις αποχές). Αλλά επειδή η έγκριση του Συμβουλίου για μια τέτοια συνεδρίαση θεωρείται διαδικαστική ψηφοφορία, δεν υπάρχουν βέτο και το ψήφισμα συγκέντρωσε περισσότερες από τις ελάχιστες εννέα ψήφους «ναι» που απαιτούνται για έγκριση.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ουκρανία ζήτησε τη διεξαγωγή ειδικής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης στο πλαίσιο του αποκαλούμενου ψηφίσματος «Ενωση για την Ειρήνη», που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 1950 για να παρακάμψει τα βέτο της Σοβιετικής Ένωσης κατά την περίοδο 1950-53, στον πόλεμο της Κορέας. Αυτό το ψήφισμα δίνει στη Γενική Συνέλευση την εξουσία να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο για να εξετάσει ζητήματα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι σε θέση να ενεργήσει λόγω της έλλειψης ομοφωνίας μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του που διαθέτουν βέτο – Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ είπε στο Συμβούλιο μετά την ψηφοφορία της Κυριακής ότι τα μέλη έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για να λογοδοτήσει η Ρωσία για την «αδικαιολόγητη επίθεσή της, κατασκευασμένη από ψέματα και την ξαναγραφή της ιστορίας» και τώρα όλα τα έθνη μπορούν να ακουστούν στη Γενική Συνέλευση.
Πηγή: ekirikas.com
Discussion about this post